2007. 02. 14. 

KONFLIKTUSKEZELÉS 3. 

AZ ELSŐ HÁROM PERC A LEGFONTOSABB
Jimmy Evans heti tanítása házasoknak, 2006. november 19.
 

Ez a harmadik része egy a konfliktuskezelésről szóló négyrészes tanításnak. Az elmúlt két alkalommal arról volt szó, hogy milyen fontos őszintének lenni az indulatainkat illetően, és hogy mennyire fontos, még aznap foglalkoznunk a haragunkkal. Ebben a részben arról olvashatsz, hogy milyen tónusban beszéljük meg, ha haragszunk egymásra.

Kutatások igazolják, hogy a házastársak közötti bárminemű összetűzés esetén az első három perc dönti el a párbeszéd kimenetelét. A nyers, goromba kezdés már az elején kudarcra ítéli a beszélgetést. Vagyis ha a beszélgetést azzal kezdjük, hogy kiabálunk, vádaskodunk, fenyegetőzünk, sértegetünk stb.

Ismétlem, az dönti el a kimenetelt, hogy hogyan kezdjük a beszélgetést. Tehát, ha nem a megfelelő hangnemben kezdted, akkor jobb, ha rögtön be is fejezed, és néhány perc vagy óra múlva ismét nekirugaszkodsz. Az is nagyon fontos, hogy kérjünk bocsánatot és vállaljuk a felelősséget minden gonosz, bántó mondatért, amit elejtettünk a beszélgetés kezdetén.

Ha haragot érzel, fontos, hogy azt megbeszéljétek egymással. A múlt heti tanításban írtam arról, hogy veszélyes a haragunkkal lefeküdni, mivel lehetőséget ad az ördögnek (a vádlónak), hogy az ő értelmezésében vizsgáljuk a másik viselkedését és indítékait. Mert ez azt eredményezi, hogy felfegyverkezve közeledünk, vádaskodással és verbális agresszióval. A másikat azonnal egy védekező, nincs-esély-a-győzelemre pozícióba kényszerítve. Csak egyet tehet: beismeri, hogy ő hibázott, és a bocsánatunkért esedezik. Ez pedig nem sűrűn fog bekövetkezni!

A megfelelő hozzáállás a következőképpen fest. Meg kell erősíteni a szeretetedet és a kapcsolatotokhoz való elkötelezettségedet. Valahogy így: „Drágám, dühös vagyok, és beszélni szeretnék veled. Mielőtt elmondom, amit szeretnék, azt akarom, hogy tudd, hogy szeretlek, és elköteleztem magam melletted. Nagyon örülök, hogy összeházasodtunk, és tudom, hogy meg fogjuk ezt is oldani. Lehet, hogy nincs igazam, de beszélnem kell erről, neked meg tudnod kell, mit érzek.”

Ha így kezded a beszélgetést, a társad semmiképpen nem érzi magát fenyegetve. A szelíd, megerősítő tónus a lehető legjobb légkört teremti ahhoz, hogy meghallgasson és képes legyen jól válaszolni.

Sokan eleve úgy kezdik a kényes beszélgetéseket, hogy válással fenyegetőznek, és sértéseket vágnak egymás fejéhez. Emlékezz erre: a szavaknak ereje van és megmarad. A Biblia azt mondja, hogy „az élet és a halál a nyelv hatalmában van” (Példabeszédek 18,21). Azok, akik ezt nem értik, megbántják egymást és a boldogság elérésétől egyre távolodnak.

Azok, akik értik a szavakban rejlő hatalmat, felismerik, hogy óvatosnak kell lenni azzal kapcsolatban, hogy mit mondanak ki. Ez az alapelv sehol nem olyan fontos, mint a probléma, a konfliktus kezelésében. Amikor sérültek az érzéseink, elutasítást és haragot érzünk, nagyon is irányításunk alatt kell tartanunk a szavainkat. Ez az a helyzet, amikor nem engedhetjük meg, hogy az érzelmeink irányítsák a tetteinket, a bölcsességnek kell uralnia szavainkat.

Ahhoz, hogy sikeresen oldjuk meg a helyzetet, a szeretet és a megerősítés szavaival kell kezdenünk a beszélgetést. Ne feledd, hogy szinte minden helyzetben az első három perc dönti el a kimenetelt. Élj bölcsen ezzel a felismeréssel, és a házasságod aratja majd le ennek áldásait.

Jövő héten megnézzük a konfliktusok megoldásának még egy fontos összetevőjét, addig is élj az áldásokkal.
 

Forrás: Marriage Today szolgálat heti hírlevele —  www.marriagetoday.org