2007. 02. 07.

KONFLIKTUSKEZELÉS 2. 

A TEGNAP HARAGJA VESZÉLYES
Jimmy Evans tanítása házasoknak, 2006. november 12.

 

A múlt heti tanítással egy sorozatot indítottunk el, a házasságon belüli konfliktusok megoldásáról. Előző levelemben arról volt szó, miért fontos, hogy el tudjuk fogadni a haragunkat, és helyesen tudjuk kezelni. A Biblia azt tanítja: „...ám haragudjatok, de ne vétkezzetek... „ (Efézus 4,26 NKJV).

Magyarán, nem szabad letagadnunk a haragunkat. De azt sem tehetjük, hogy a helytelen viselkedésünket igazoljuk vele.

A konfliktus helyes megoldása azzal kezdődik, hogy elfogadjuk a haragunkat (nem a fenntartását, hanem magát a tényt, hogy éppen haragot érzünk – a ford.), és hogy ezt megengedjük a társunknak is hasonló esetben. A második lépés, hogy hogyan konfrontálódunk egymással. Vannak olyan indulatok, amiket lehet imával vagy önmagunkban kezelni, a házastársunk viselkedésével kapcsolatos haragunk azonban legnagyobb részt megbeszélést igényel.

Meg kell tehát tanulnunk, hogyan tudunk helyesen közeledni a másikhoz, amikor indulat van bennünk. Ez egy igen fontos lecke, hiszen  a zabolátlan vagy méltatlan harag pusztító hatású. Az egymással való szembesüléssel kapcsolatban először is azt kell megtanulnunk, hogy várjunk vele addig, amíg a haragunkat képesek vagyunk irányítani, de kerüljön rá sor lehetőleg még aznap. Az Efézus 4,26-27 szerint: „...ne menjen le a Nap a ti haragotokon, se az ördögnek helyet ne adjatok.”

Ha feloldatlan haraggal zárjuk a napot, lehetőséget adunk az ördögnek, hogy magyarázatot hozzon nekünk házastársunk viselkedésére, és vádolja őt. Az Efézus 4,27-ben szereplő „ördög” szó  (görögül „diabolos”) rágalmazót jelent. Várj egy-két órát, amíg uralni tudod az érzelmeidet, de semmi esetre ne szokd meg, hogy haragosan fekszel le este, és napokat vagy heteket vársz, míg előhozod a problémádat.

A ma haragja még nagyon jól kezelhető. A tegnap haragja veszélyes, mert már érlelődött benned, és a diabolos, a rágalmazó is megkörnyékezett már. Ő mestere annak, hogy megosszon bennünket, szakadásokat és támadásokat idézzen elő. Emlékezz, ő hazug és a hazugság atyja. Azon munkálkodik, hogy a házastársad ellen hangoljon és meggyőzzön téged arról, hogy a társad ellened fordult, és gonoszak az indíttatásai. A megoldatlan harag nyitott ajtót jelent a számára ehhez a munkához.

Amikor még friss házasok voltunk Karennel, akár hónapokig is haraggal a szívükben éltünk egymás mellett. Amikor megharagudtunk, elhallgattunk, csendben voltunk. Ilyen az én természetes személyiségem. Amikor a legmérgesebb vagyok, akkor vagyok a legcsendesebb.   Ez rövidtávon rendben is van, mert megakadályozza, hogy indulatból olyat tegyek, vagy mondjak, amit később megbánnék. Hosszú távon azonban nagyon rossz vonás.

Az évek során megtanultuk Karennel, hogy ne így viselkedjünk: megharagszunk és elhallgatunk. Tudjuk, hogy milyen veszélyes a feloldatlan harag révén helyet adni az ördögnek a házasságunkban. Megszoktuk, hogy szeretettel szembe nézzünk indulatainkkal nap mint nap. Egy jó kapcsolatban ez egyszerűen „a háztartáshoz tartozik”. Ez a szokás fogja a haragot és szelíd házi cicává változtatja. Ha a haragodat megőrizve fekszel le, a haragod ordító oroszlánná növi ki magát. Indulat mindig is lesz a házasságodban, de a mértékét és a természetét az határozza meg, hogy hogyan kezeled.

Nem kell félned a haragtól. Minden házasságban ismert jelenség. Az első, amit tenned kell, hogy megengeded a magad és a társad számára is, hogy őszinte lehessen az indulataival kapcsolatban. A második lépés, hogy még aznap megbeszélitek, de várni kell egy pár percet vagy órát, míg uralni tudod az érzelmeidet, hogy ne mondj, vagy tegyél semmi olyat, amit később megbánnál, illetve ami megsértené őt.

Jövő héten nagyon fontos üzenetem lesz a konfliktuskezeléssel kapcsolatban. Addig is, beszéljetek erről egymással. Határozzátok el, hogy mindkettőtöknek meglesz a szabadsága, hogy szükség esetén beszélhessen a negatív érzéseiről is, büntetés nélkül. Azt is határozzátok el, hogy többet nem fekszetek le a haragotokkal, anélkül, hogy megbeszélnétek a dolgokat, és megoldást keresnétek rá. Ez létfontosságú dolog a házasságotok sikerének érdekében.
 

Forrás: Marriage Today szolgálat heti hírlevele —  www.marriagetoday.org