2007. 02. 02.


KONFLIKTUSKEZELÉS 1. 

ÁM HARAGUDJATOK... DE TANULJÁTOK MEG EZT KEZELNI
(Jimmy Evans tanítása házasoknak, 2006. november 5.)

 

Igen fontos megtanulnunk a konfliktusok kezelésének módját. A házasságunk során is (mint az élet minden területén) feltétlenül találkozunk problémákkal. Ha nem vagyunk képesek (készek) sikeresen megoldani őket, idővel indulatok és érzelmi eltávolodás alakulhat ki.

Minden házasságban vannak problémák, még a jókban is. A jó és a rossz házasság közötti különbséget igazában az teszi, hogy mennyire vagyunk képesek megoldani a problémáinkat. Van egy jó hírem: mindenki el tudja sajátítani a sikeres megoldás képességét. A múltban elkövetett hibák ellenére, meg tudjuk fordítani a házasságunk és az életünk irányát, ha ezt elsajátítjuk. Természetesen ezek a módszerek nemcsak a házasságunkban működnek, minden kapcsolatban a segítségünkre vannak.

A téma fontossága miatt, a következő néhány hetet arra fogom szánni, hogy megvizsgáljuk a különböző lehetőségeit a felmerülő problémák kezelésének.  Kezdjük a harag kezelésének kérdésével.

Az Efézus 4,26 így szól: „Haragudjál, ám ne vétkezzél, ne menjen le a Nap a te haragodon...” (NKJV) Az első, amire Pál apostol tanít minket: ismerjük el, hogy haragszunk. Azt mondja: „Haragudjatok...” Ha letagadod a haragodat, attól még nem múlik el, hanem addig-addig növekszik, amíg pusztító és kezelhetetlen módon kitör.

Amikor Karennel összeházasodtunk, nem tudtuk, mihez kezdjünk az indulatainkkal. Mindketten rengeteg indulatot halmoztunk fel magunkban, és úgy minden harmadik hónapban egy erős csatározásnál kötöttünk ki. Előfordult, hogy ezek az összecsapásaink a legostobább apróságon törtek ki, de azok csak a szikrák voltak, amik előidézték a felhalmozott harag robbanását.

Az idők során megtanultuk, hogy nem szabad a haragunkkal lefeküdni. Nemcsak a saját indulatunkat tanultuk meg elfogadni, hanem azt is, hogy meg kell adnunk a másiknak a jogot arra, hogy haragudjon, és azt kifejezhesse. A rosszul működő kapcsolatokban mindig helytelenül kezelik a haragot. Ez több formában is jelentkezhet: a folyton kitörő haragtól, ami megsebzi a másikat, addig, hogy az ember a saját haragjától retteg, és attól, hogy mi történne, ha őszintén kimutatná. Sokan élnek a saját és a társuk haragjától való félelemben. Ez az egyik útja a biztos kudarcnak.

A harag, jó vagy rossz, mindenképpen valóságos. Emberek lévén időnként haragra gerjedünk. Előfordul, hogy azért, mert valóban méltánytalanságot követtek el ellenünk. Máskor az a kiváltója, hogy még nem vagyunk eléggé felnövekedettek, vagy irreális elvárásaink vannak, esetleg az önzés. Amikor haragszom, és szükségem van a feloldására, akkor nem azt hangoztatom, hogy igazam van, csak azt, hogy mérges vagyok.

Ha megtanulod, őszintén kifejezni a haragodat, és ezt a társadnak is megengeded, megtetted az első lépést a sikeres konfliktusmegoldáshoz. Emlékezz, Pál azt mondta: „Haragudjatok, ám ne vétkezzetek...”

Ha már képes vagy elfogadni, amikor haragszol, akkor azt is el kell határoznod, hogy a megfelelő módon kezeled az indulataidat. Soha nem használhatod a haragodat arra, hogy helytelen viselkedést igazolj vele. Az eredmény nem menti az eszközt, nem teszi jogossá. Létfontosságú kérdés, hogyan oldjuk meg a konfliktusokat. Tiszteletet kell mutatnunk Isten iránt, és a társunk méltósága iránt.

Következő héten egy másik fontos módját mutatom be a problémák megoldásának. Addig is arra bátorítalak, hogy vizsgáld meg a szívedet a haraggal kapcsolatban, és hogy hogyan kezeljed. Ha házas vagy, arra buzdítalak, hogy beszélgessetek erről a társaddal. Jövő héten folytatjuk!  

 

Forrás: Marriage Today szolgálat heti hírlevele —  www.marriagetoday.org