2008.10.30.

ISTEN AKARATA A GYÓGYULÁS

6. A megváltás előképei I.
Keith Moore tanítása

(A szinkrontolmácsolás szövege, korrektúrázás nélkül.) 

 

NE LÁTÁSBAN JÁRJ

Leülhettek. Lapozzatok el velem együtt a Lukács Evangéliumára! Készen jöttetek ugye, hogy elfogadjátok az Igét?

Tehát Lukács Evangélium, s mielőtt belekezdenénk az Igékbe, szerettem volna valamit még megemlíteni, a hit dalaival kapcsolatban. Amiről az előbb beszéltünk. Ez nem azt jelenti, hogy nem énekelhetsz dalokat Istenről. Pld. Miriám, a próféta asszony is énekelt Istennek a tetteiről, amikor a lovas és a ló belevettetett a tengerbe. Ezt megteheted, de az a helyzet, hogy nagyon sokan arról énekelnek, hogy hogyan érzik magukat, ők milyenek, ahelyett, hogy Istennek énekelnének. És kijelentenék azt, amit Isten tett, és amit Ő mondott. Hogy megvallanák ezt saját maguk fölött, és Isten fölött.

Ne legyél negatív, ne kritizálj, ne legyél bíró, ne bíráskodj más dalai fölött! Te ott kezded el írni ezeket a dalokat, ahol vagy. És, ha éretlen vagy, és nagyon lelkies vagy, akkor ez a te dalaidra is kivetődik majd. Azok is nagyon testi dalok lesznek, és nagyon a lelki világról szólnak majd. De ez nem azt jelenti, hogy rossz ember vagy. A kisgyermekek úgy beszélnek, amilyen idősek ők. És te sem hordhatsz le egy 2 éves kisgyereket, hogy ő nem úgy beszél, mint egy felnőtt. De Istenben mindannyian növekedünk, ezért növekedjünk ki ebből az érzéki szükségeinkből. Amikor mindig csak azt hajtogatod, hogy erre van szükségem, meg ezt akarom, azt akarom, és legyünk szellemi emberek, és a hitnek az emberei. Ugye?

És ne csak állandóan egymásnak Istenről beszéljünk, hanem beszéljünk Istenhez. Őt imádjuk! És Őt dicsérjük egyenesen! Személyesen! Most! Ebből többet tegyünk!

 

A HITED ALAPJA

Tehát a Lukács 5. fejezete, ott vagytok? Lukács 5,12-es vers. Ha nem hoztál magaddal Bibliát, tedd föl a kezedet, szívesen kölcsönzünk neked egy Bibliát. Lapozz velünk el együtt a Lukács 5-re, olvasd az Igét, pihentesd a szemeidet az Igéken, tudván azt, hogy ezek nemcsak embernek a szavai, hanem Istennek a szavai, és a Lukács 5,12-re megyünk.

Luk. 5,12. És lőn, hogy mikor Jézus az egyik városban volt, ímé volt ott egy poklossággal teljes ember: és mikor meglátta Jézust, arcra borulva kérte Őt, mondván: Uram, ha akarod megtisztíthatsz engem!

Mindenki mondja hangosan: Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem! Pár hete már Isten akaratáról beszélünk, ami a gyógyulás. Ez egy olyan téma, amiről nagyon sokan beszélnek, nagyon sokan össze vannak zavarodva ezzel kapcsolatban. Mi máshogy hisszük, mint ahogy a többség. És az emberek azt mondják, hát megvan a jogod, hogy abban higgyél, amit akarsz, és nekem is megvan a jogom. Mindannyiunknak megvan a joga, ahhoz, hogy abban higgyünk, amit akarunk. Nem, ez nem így van, nincs jogod a saját hiedelmeidhez [tévhitedhez]! Tudom, hogy ez politikailag nagyon-nagyon helytelen, de nekem sincs meg a jogom arra, hogy csak higgyek abban, amit így magamnak elképzelek, ha egy keresztény vagyok, és ha Jézus az én Uram.

Ő elmondja nekem, hogy miben higgyek. És nekem ebben kell hinnem. És ha te egy keresztény vagy, akkor neked is így kell hinned! Nemcsak úgy magad eldöntöd, hogy miben akarsz hinni. Nem, higgyél abban, amit Ő mondott! Ha megkérdeznél embereket, sok-sok felekezetből, hogy Isten akarata e számodra a gyógyulás, hogy mindig Isten akarata-e az, hogy meggyógyuljunk? Sok-sokféle választ kapnál. Ugye? De megtalálhatjuk-e a választ ezekre a Bibliában. Ez az ember is feltette ezt a kérdést. Ugyanazt a kérdést, amelyet nagyon sokan föltettek ma este is, a világon mindenütt.

Azt mondta, hogy Uram tudom, hogy meg tudod tenni, tudom, hogy meg tudsz gyógyítani, ha ez a Te akaratod. Tehát ez az ember nem volt meggyőződve arról, hogy Isten akarata-e ez, vagy sem. És próbál rájönni arra, hogy Uram vajon ez a Te akaratod? És nekünk meg van a válasz egyenesen az Úrtól, nem egy olyasvalami, amit valaki valaha gondolt. Meg vannak azok a szavak, amelyeket Jézus kimondott. A királyok Királyának a szava! Az urak Urának a szava! És van egy idézetünk Tőle, amely megválaszolja ezt a kérdést. És mivel megvan ez a válasz ezért, ezzel ezt le kell szögeznünk magunkban, és egyszer és mindenkorra tudnunk kell ezt. Mit mondott az az ember? Ha akarod megtisztíthatsz engem, és 13-as vers:

Luk. 5,13. Jézus pedig kinyújtván kezét… Megillette őt annak ellenére, hogy teljes volt ezzel a poklossággal. Nagyon rossz állapotban volt, de Jézus nem szaladt el tőle, hanem rátette a kezét, megérintette őt, és azt mondta: ...Akarom, tisztulj meg! És azonnal eltávozott tőle a poklosság.

A vallás, a prédikátorok vették ezt a kijelentését az Úrnak, és elferdítették. És azt mondták, ezzel, hogy Jézus ennyit mondott, én vagyok Isten Fia, és most majd megmutatom nektek, hogy én vagyok Isten Fia, hogy meggyógyítom ezt az embert, annak ellenére, hogy nem mindig Isten akarata ez. És a legtöbbször nem Isten akarata a gyógyulás, de mivel én vagyok Isten Fia, ezért most ezt bebizonyítom nektek.

Jézus egyet sem mondott ezekből. Ez csak az embernek a kitalációi. Az emberek kigondolták ezeket a dolgokat. De mit mondott Jézus? Jézus nem azt mondta, hogy bármit is bizonygatna ezáltal, hogy gyógyít, nem azt mondta, hogy ez azért lenne, hogy bebizonyítsa, hogy ki Ő valójában. Ő azt mondta, mindössze ennyit mondott – olyan egyszerű: „Akarom, tisztulj meg.” És megtisztult az ember.

 

TÍZ OK A GYÓGYULÁSRA

Azon tűnődöm, mit mondana ma Jézus. Ha te vagy én, vagy bárki más Kanadában, Dél-Amerikában, Ausztráliában, Afrikában, Új-Zélandon, Angliában, megkérdezné Őt, hogy Uram tudom, meg tudsz engem gyógyítani, ha a Te akaratod. Mit mondana erre Jézus, bárkinek, aki feltenné neki ezt a kérdést? Megváltozott az Úr? Mert ha nem, akkor még mindig ugyanazt mondaná, hogy: „Akarom”. Személyválogató az Úr? Ha nem, akkor ugyanazt mondaná ugye? Hogy: „Akarom” – minden Bibliában hívő ember számára. Ezzel ez el van rendezve. Ezzel az állításával az Úrnak.

Az Élő Biblia azt mondja: Uram, ha csak akarnád, megtisztíthatsz ennek a betegségnek minden tűnetétől engem. Jézus kinyújtotta a kezét, és megérintette azt az embert, és azt mondta: Persze, hogy akarom. Gyógyulj meg! – Dicsőség Istennek! Úgy hangzik ez számotokra, mintha Jézus mondta volna? – Persze, hogy akarom. Gyógyulj meg! Tisztulj meg! És a lepra azonnal elhagyta őt.

Mi ezt hisszük. De ha ez az igazság, az Igének a többi része is meg fogja ezt számunkra erősíteni. Mert mindent 2 vagy 3 tanúbizonyság erősítsen meg. És éppen ezért igékről-igékre megyünk, és Igék által erősítjük meg ezeket az állításokat, azt, hogy ISTEN AKARATA MINDENKI SZÁMÁRA GYÓGYULÁS, MOST. Ezért ha nem voltál velünk eddig, le tudod ezt tölteni az Interneten ingyen. Ok-ok után mentünk, és ismételjük át ezeket. Emlékeztek néhányra?

1)       Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás, mert Isten Igéje orvosság.

2)       Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás, mert az erős szellem megtart téged, a testi fájdalomban, és a testi gondokban.

3)       Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás, az eredeti teremtés miatt. És nem tehetek ehhez többet hozzá, mert újból elkezdeném őket tanítani. Olyan jók ezek a pontok.

4)       Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás, Isten akarata miatt a Mennyben, és az elkövetkezendő világban.

5)       Biztosak vagyunk Isten akaratában a gyógyulást illetően, mert ismerjük a betegség eredetét, hogy honnan származik a betegség.

6)       Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás, mert a betegség az ördögnek egy munkája.

7)       Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás, mert miénk a gyógyulás szövetsége. Ettől már örömkiáltozásokba kezdünk.

8)       Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás, Isten örök nevei miatt. Jahve Raffa, én vagyok az Úr, aki téged meggyógyítalak. És Ő még mindig ugyanaz.

9)       Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás, mert a betegség az egy átok, és a törvény átkának a része a betegség. És a Galata 3,13 alapján Krisztus megváltott minket a törvény átka alól… Múlt héten olvastuk az 5Mózes 28-ban, hogy betegég, betegség után van a törvény átkában. És azt is olvastuk, hogy minden ami nem kerül említésre az 5Mózes 28-ban, az is része, minden betegség része a törvény átkának. És ez alól mi megváltást kaptunk.

Mondjuk ki hangosan, hogy: Megváltást kaptam a betegség átka alól. Megváltást kaptam, megváltott vagyok! Ha téged Isten megváltott ez alól, hogyan lehetne az akarata számodra, hogy mégis ebben élj? Vagy, hogy valami betegséged legyen? Ha Isten azt akarta volna, hogy ne gyógyulj meg, akkor nem váltott volna meg alóla. Ennek így nincs értelme ugye? De ma folytatjuk. Ez hányadik pont? A 10-es pont.

10)  Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás, a megváltás előképei miatt. Előképei, megváltás előképei.

 

ELŐKÉPEK

Menjünk el két helyre! Az 1Korinthusi levélbe, 10. fejezetre, és ezután pedig elmegyünk a 2Korinthusi levél 1. fejezetére. Tehát 1Korinthus 10; 2Korinthus 1. Mindenki velem együtt hisz ugye? Nagyon gazdag-gazdag dolgokba megyünk most bele. A megváltás előképei. 1Korinthus 10. Ott vagytok? Az első Igeverstől kezdve Isten arról beszél itt, hogy hogyan hozta ki az első generációját a zsidóknak a fogságból, és átvitte őket a Vörös-tengeren, és a jó és rossz dolgokat említi itt meg az Ige, mi történt velük és a 11-es vers azt mondja:

1Kor. 10,11. Mindezek pedig példaképpen estek rajtuk; megírattak pedig a mi tanulságunkra… Az én Bibliámnak a széljegyzete azt mondja, hogy: Mint kép, előkép. Mint előképe a dolgoknak. Tanulság, példa, vagy előkép. Ezt mind a hármat jelentheti ez a szó. A példaképpen szó lehet példa, lehet előkép, jelentheti ezt, és megírattak pedig a mi tanulságunkra. …akikhez az időknek vége elérkezett.

Azok a dolgok, amelyekről az Ószövetség ír, amik ott történtek Isten népével az első szövetség népével, azok példaképpen estek rajtuk, és példaként íratott meg számunkra, ábrázolja és lefesti mindazt, – egy előképe mindannak – ami majd az Újszövetségben meg fog történni. És épp ezért nem szabad elhanyagolnunk és megfeledkeznünk az Ószövetségről. Mert az Ószövetség teljes Jézusnak az előképeivel, és a megváltás munkájával. És az igazság az, hogy az Újszövetség írói, többnyire azt feltételezték, hogy te ismered már az Ószövetséget.

Ugye hogy ezt meg tudjuk mondani azáltal, ahogy olvassuk az Igét. Mert mindig hivatkoznak az Ószövetségre, az Újszövetségben leírt dolgok. És ez az oka annak, hogy mi itt ebben a „Hitélet Gyülekezet”-ében minden nap olvassuk a Bibliát, és most pedig az Ószövetséget olvassuk. És hát több mint egy évre lesz szükség ahhoz, hogy átolvassuk az egészet, de ugye megéri? Kapunk-e valamit ezáltal, hogy olvassuk az Ószövetséget? Vonatkozik-e ránk Isten Igéje? Ugye! Isten Igéje soha nem változik, és nem vall kudarcot!

Egy másik szövetségben vagyunk, de nem egy más Istenünk van, mert Ő nem változott meg. És dolog, dolog után, amelyet Isten mondott nekik, az prófécia volt. És azokat a dolgokat, amelyeket Isten mondott nekik, hogy megtegyenek, azok csodálatos profétikus képek voltak, előképek. Annak az előképei, amelynek meg kellett történnie a jövőben. Az igazság az, hogy mindenki, akinek megbocsátatott, mindenki aki meggyógyult, és mindenki akit Isten visszaállított az eredeti állapotába, minden, akinek az életén valamilyen áldás volt az Ószövetségben, úgy kapta meg, az alapján, amit majd Jézus megtesz a jövőben. Amit Jézusnak meg kellett tennie a jövőben.

 

ÍGÉRETEK ŐBENNE

Menjünk el a 2 Korinthusi levélre! 2 Korinthus az első fejezet, 20-as vers. 2Korinthus 1,20. Olvassuk hangosan!

2Kor. 1,20. Mert Istennek valamennyi ígérete Őbenne lett igenné és Őbenne lett Ámenné az Isten dicsőségére miáltalunk. Mennyi ígérete Istennek? Valamennyi! Miben lett igenné és ámenné? Őbenne. Ki az Őbenne? Hogyha elolvasod ezt a részt, rájössz, hogy a Jézusról beszél az Ige. Az Őbenne, az Jézusra vonatkozik. Az NIV fordítás azt mondja: Mindegy mennyi ígéretet tett Isten, az mind igenné lett Krisztusban. Ugye boldogok vagyunk, hogy nem nemmé lettek? Igenné lettek!

Isten akarata az, hogy gyógyult legyél? A válasz: igen! De ez csakis azért igen, amit a Felkent megtett érted. Azért amit Ő megtett, és amit most is tesz, azért igen a számodra. Minden alkalommal, amikor szükséged van valamire, igen a válasz. Minden alkalommal, amikor akarsz valamit. Minden alkalommal, amikor szükséged van bármelyik áldásra, védelemre, megszabadításra, gyógyulásra, az mind igen, igen és igen. És újra igen.

Ha kilencezredikszer akarsz meggyógyulni, akkor is igen a válasz. És igen lesz holnap is. Igen, és igen, és igen. Miért? Hallod, ahogy a prédikátorok azt mondják, Isten mindig válaszol, és az egyik szemöldöküket egy kicsit így felhúzzák, és azt mondják igen, Isten mindig választ küld, de néha igen, nem mondják ki ugyan de, tudod az által ahogy mondják, hogy legtöbbször nem a válasz. Néha nem. És néha pedig várj egy kicsit. És soha nem tudhatod. De ez nem a Biblia. Ez nem az Ige.

A Biblia azt mondja, valamit az Ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket és, ha tudjuk, hogy meghallgat minket, tudjuk, hogy bármit is kértünk tőle megvan az nekünk. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy Isten igent mondott. Igen.

Ha azt kéred Istentől adja neked másnak a feleségét, akkor nem nézted meg az Ő akaratát az Igében. Ugye? Ha elolvastad volna a könyvet, akkor tudnád, hogy ez így helytelen. És azt mondod, hogy Isten azt mondaná, hogy nem. Nem, Isten nem szól ilyenkor semmit. Mert Ő nem veszi figyelembe ezt a tudatlanságot. Nem is hallja meg. Mert hitben nem mondhattad ezt az imát. És nem is az Ige alapján imádkoztál. Ugye? Ezért nem volt szükséges az, hogy erre választ kapj. Ezt figyelmen kívül kell hagyni, ezt a kérésedet.

Ez egy másik téma ugyan, de hadd olvassak föl még egy fordítást, az Új Élő fordítás azt mondja: Istennek minden ígérete Őbenne teljesedett be. Mindegyik! Egy másik fordítás: Amennyi csak Isten ígérete, igenre találnak Őbenne. A Krisztusban. Én ezt nagyon erősen hiszem és meg vagyok erről győződve, hogy nincs áldás, amely az emberiség rendelkezésére állna a múltban, a jelenben, vagy a jövőben, csakis Jézuson keresztül. Ez egy nagy állítás. De én ezt nagyon bátran ki merem jelenteni, és emellett kiállok, és nem is fogok pislantani amikor kimondom. Nincs áldás, amely az emberek rendelkezésére állna Istentől, soha nem is volt, és soha nem is lett, és nincs is semmilyen áldás, amely az emberek rendelkezésére áll ezen a bolygón, csakis Jézuson keresztül.

És valaki azt mondja, hát az Ószövetségben még nem jött el Jézus, és mégis áldottak voltak. De ez mind az alapján történt, amit Jézus megtett a jövőben, meg kellett tennie majd a jövőben. Minden áldozat, amelyet bemutattak, az Jézusra mutatott. Minden prófécia, amely elhangzott az Ószövetségben, az Jézusra mutatott. Látjátok ezt? Hadd jutassam eszedbe az apostolok cselekedeteit. Hiszitek ezt? Nincs irgalom, nincs áldás Istentől, amely bárkinek a rendelkezésére állna, és soha nem is lesz csakis Jézuson keresztül. Jézus Krisztuson keresztül. Az Ő megváltó munkáján keresztül.

Minden ígéret, amelyet Isten valaha is tett, minden dolog, amelyre elkötelezte magát, minden olyan dolog, amire Isten rámondhatja azt, hogy igen, megteszem érted. Ez azért történt, mert Jézus jött. Őrajta keresztül és Őáltala. Hiszed ezt? Ő minden. Ő minden, mindenki számára. Ő minden, minden időben. Ő a minden! Ő minden. Nem hiszem, hogy eléggé kihangsúlyozzuk ezt, úgy ahogy ezt ki kellene hangsúlyozni.

 

MINDENED MEGVAN ŐBENNE

Mit mondott Pál azokról az emberekről, akik nem hittek Jézusban, és megtagadták Őt? Sok más dolog mellett azt mondta, hogy legyenek átkozottak azok az emberek, akik más evangéliumot hirdetnek. Ha nem szereted az Urat, és nem várod az Ő visszajövetelét… Ezt nem én találtam ki, én Őt idézem. Elolvastad? Legyenek átkozottak. Jézus minden. Jézus nélkül te senki vagy, nincs semmid, és nincs jövőd sem, amelyet elvárhatnál.

De Őbenne megvan mindened. Őbenne van hozzáférésed az Atyához, az Atya Istenhez a Mennyben és a Földön. Őbenne van kapcsolatod, Őbenne van a megbocsátás. Őbenne van a megtisztulás minden bűntől, minden kudarctól és minden hibától. Őbenne van meg a jogod, hogy uralkodj Isten királyságában örökké. Őbenne van a gyógyulásod. Őbenne van a gyarapodásod. Őbenne, minden amire valaha is vágytál, vagy akartál, vagy szükséged volt, Isten képes azt mondani, hogy igen, igen, igen, neked is igen és neked is igen, igen. De soha ne felejtsd el, minden alkalommal, amikor Isten igent mond neked, ez azért van, mert Krisztus van. Őmiatta. Hiszed ezt?

Menjünk el az Apcsel-re a 4. fejezetre. Vannak dolgok, amelyekkel kapcsolatban nem kell hajthatatlannak lennünk, nem kell, hogy olyan csökönyösek legyünk. De vannak olyan dolgok, amikor igenis mozdíthatatlanul kell állnunk. Mert az emberek, lelkeinek az üdvössége ettől függ. Mert ha valahogy máshogy hiszik, akkor elveszettek. És ez az egyike ezeknek a dolgoknak. És amikor valaki azt mondja neked, hát én ezt nem igazán így hiszem és hát legyünk közösségben mégis. Kedves leszek hozzád, de nem ugyanabban a családban vagyunk, ha te ezt nem hiszed. És nem ugyanazon a helyen töltjük majd az örökkévalóságot! Hallottad? És ez egy szétválasztó vonal.

Az Apcsel. 4-ben. A gyógyulásról beszélünk. Ez az ember meggyógyult, az Ékes kapunál letették őt és a 10-es verset olvassuk! És azt mondja:

Csel. 4,10. Legyen tudtotokra mindnyájatoknak és az Izrael egész népének, hogy a názáretbeli Jézus Krisztusnak neve által, akit ti megfeszítettetek, akit Isten feltámasztott halottaiból, Őáltala áll ez tielőttetek épségben.

Minden csoda ebben kellene, hogy kicsúcsosodjon, hogy ki tette? Ugye? Minden nagy dolog, ami történt, minden csoda és minden jel. Mindig föl kellene valakinek állni és azt mondani, hogy Jézus tette. Őmiatta történt. Hányan hisztek és egyeztek meg velem abban, hogy Ő minden, Ő minden, Ő az Alfa és Ő az Omega. Ő a kezdet és Ő a vég. Ő az első és Ő az utolsó. Ő minden. Minden. Dicsőség Istennek! Jézus minden. És ha ezt nem hiszed, és nem hiszel Őbenne, akkor te csak kívülről tekintesz befelé. Nincs üdvösséged és nem is lesz. Hinned kell Őbenne! Nézzük meg ezt az Igét!

Csel. 4,11. Ez ama kő, melyet ti építők megvetettetek, mely lett a szegletnek fejévé. 12-es vers. Azt mondtátok, hogy nem ez az a kő és félretettétek, de pedig az.

Csel. 4,12. És nincs senki másban üdvösség; mert nem is adatott emberek között az ég alatt más név, mely által kellene nékünk megtartatnunk. Nincs más út. Nincs más, Ő az út! Az emberek szűk látókörűnek neveznek minket, politikailag helytelennek, hogy nem fogadtok el mindenkit. Azt hittem, hogyha a szeretetet prédikálod… Jézus is a szeretetről prédikált, és az elfogadásról. Nem Jézus, nem ezt prédikálta. Erről már sokat beszéltünk, ha itt voltál. Ő Isten királyságát hirdette, és a megtérést. És az emberek próbálják elvenni a kereszténységet és elferdíteni. És azt mondod, ha igazából szereted az embereket, akkor elfogadod őket, ahogy vannak.

Te szeretheted az embereket, de nem kell elfogadnod azt, amilyenek ők. Nem. És azt mondod, hogy az Úr szeret téged, ahogy vagy. És ezt ki mondta? Igen szeret téged, annak ellenére, amilyen vagy. Istennek nem kell szeretni mindazt az ostobaságot, ami körülötted van, hogy téged szerethessen. Azt mondod, ha szeretsz engem, elfogadsz úgy, ahogy vagyok. És tudod ilyenkor az emberek mindig a bűneikről beszélnek.

 

NINCS MÁS NÉV

Nem, nem kell elfogadnunk a te bűnödet ahhoz, hogy szeretni tudjunk téged. Nem. És nem kell azt sem elfogadnunk, ha te valami más Istenben hiszel, ha abban hiszel, hogy van egy másik út a Mennybe, ahhoz, hogy szeretni tudjunk téged. Nem. Ha szeretünk téged, akkor elmondjuk neked az igazságot. Nemcsak úgy nézzük azt, hogy te egy hazugságban hiszel, és az egész örökkévalóságot Isten nélkül töltöd majd. Ez nem a szeretet. Nincs más név! Hiszed ezt?

Hallgassuk meg a Bővített fordítást! Nincs üdvösség másban, vagy más valakin keresztül; nincs más név a Menny alatt, az emberek között, amely által üdvözölnünk kellene. Azt mondom, újból elmondom, nemcsak az újjászületés van így, hanem minden. Minden gyógyulás, minden szabadulás, minden védelem, minden áldás, minden gyarapodás, amely Őtőle van. Minden Őáltala és Őrajta keresztül jött. Csakis Őrajta keresztül. Csakis Őáltala. Mondjatok erre egy áment! Istennek minden ígérete, Őbenne lett igenné, és őbenne lett ámenné.

Igen meglehet neked ez a dolog, igen, az én akaratom, és legyen így az életedben! De Krisztuson keresztül jön hozzád, minden egyes alkalommal. Nem így történt ez ezzel az emberrel? Azt mondta: Uram meg tudod tenni, ha a te akaratod. Mit mondott Jézus? Igen, igen az én akaratom. És Jézus megérintette őt, és azt mondta neki, hogy: legyen így neked, és gyógyulj meg! És ez alkalommal szó szerint Krisztus fizikai keze által jött a gyógyulás ehhez az emberhez. De minden egyes alkalommal azelőtt, és azután Krisztuson keresztül jött.

Menjünk vissza Mózes 2. könyvére! És annyi anyagom van, hogy három prédikációt is össze lehetne állítani és a Biblia iskolában is lehetne erről tanítani. És én úgy gondoltam, hogy ma ezt mind elmondom nektek ma este. Ne ijedjetek meg, csak higgyetek abban, hogy vezetve leszünk! De azt mondom, hogy higgyetek velem együtt, hogy ezt össze tudjuk sűríteni, ezt az anyagot. Mert nem vagyunk képesek arra, hogy a mélységekbe belemenjünk, de viszont azt szeretném, hogy minden jót meg tudjunk ebből szerezni, és ki tudjuk magunknak venni.

A megváltásról beszélünk. A megváltásról. Mi az, ami nekünk van, és mi tartozik hozzánk, az miatt, amit Jézus tett? Ez a legfontosabb dolog, amiről gondolkozhatsz. És olyan szomorú dolog, hogy olyan sok keresztény nagyon keveset tud erről. A kereszténység legtöbbje mindössze annyit tud, hogy nem megyek a pokolba. Ez csodálatos, de a megváltás sokkal több ennél. Sokkal, de sokkal több. És nem próbáljuk az egész megváltást befedni ma este, de a gyógyulásról beszélünk, és itt a kérdés: a gyógyulás a megváltás része? A gyógyulás része annak, amit Jézus megvásárolt, és amit kifizetett minden hívő számára?

Mert itt van, ahol az út kettéválik. Lehet, hogy tanultad ezt, teológiát tanultál, könyveket tanulmányoztál, de ez az a vonal, amit meghúzol két dolog között. Ha igent mondasz, azt mondod, hogy a gyógyulás része a megváltásnak, és a gyógyulás része annak, amit Jézus megvásárolt, és amit kifizetett, akkor kinek adatott a megváltás? Azt fogod mondani, hogy a megváltás valaki számára történt, másvalaki számára pedig nem történt meg?

Tehát ezért keresztények milliói nem hiszik ezt, nem értenek ezzel egyet, ezzel az állítással, hogy a gyógyulás része a megváltásnak. Azt hiszik, hogy Isten képes gyógyítani, ha Ő úgy gondolja. De nem tartozik minden hívőhöz, ugyanúgy ahogy a bűnöknek a megbocsátása. És ez a probléma.

Mert ezzel azt állítod, hogy Isten az emberiséget Jézus munkáján kívül áldja meg. Akkor mi alapján teszi Isten? Azt mondják, hogy Isten, Isten Ő meg tudja tenni, hogyha Ő úgy akarja. Akkor miért nem üdvözít Isten mindenkit, ha Ő ezt megteheti? Mindenható, mindentudó, azt tesz amit akar. Igazából ezzel azt mondják, hogy nem volt szükséges Jézusnak eljönnie és megfizetni ezt az árat. Isten, Isten, Ő meg tudna bármit tenni, ha akarná. Nem.

 

ISTEN TERVE

Isten, Isten és megtette azt, amit Ő akart. Megtette azt, ami a helyes a dolog. Gondolj bele, amikor Ádám és Éva bűnbe esett, Isten akkor is szerette őket, Isten nem akarta őket kiűzni a Kertből. Nem akarta, hogy el legyenek tőle távolodva, elszakadva. De nem tudod megáldani azokat az embereket, akik neked engedetlenek. És föllázadtak ellened, és igazságos is legyél egyben. Így nem jöhet az áldás, ugyanis a bűnt azt meg kell büntetni. A bűnt meg kellett ítélni.

De Istennek volt egy terve! Istennek volt egy terve, amely által nemcsak Ádám és Éva, hanem minden leszármazottja, mindannyian, akik vétkeztek és szűkölködnek Isten dicsősége nélkül… Istennek volt egy terve, amely által meg tudja békéltetni, meg tudja váltani és meg tudja békéltetni az egész emberiséget Önmagával, és meg tudja őket áldani, és meggyógyítani, és megszabadítani, és üdvözíteni annak ellenére, hogy vétkeztek, és nem érdemelték meg. Ez a legeslegjobb történet, amelyet valaha is mondtak. Ez az a jó, jó, jóhír, az örömhír. Tudtok-e erre egy áment mondani?

És a gyógyulás pedig ennek a része! A gyógyulás pedig ennek a közepén van. Mindig is a közepében volt. Az emberek az ő kis teológiai érveikkel próbálják kettéválasztani ezt a dolgot, és részekre szedni, és azt mondják, hogy nem, nem a bűnök bocsánata az mindenki számára van, akik csak hisznek. De nem a gyógyulás, azt kiveszik belőle, és azt mondják, hogy ez nem a része, és Isten gyógyíthatna, ha Ő akarna, de azt mondani, hogy ez minden hívőnek a joga és a kiváltsága!? Á, nem az Ő akarata. És az, hogy gazdag legyél, ó az sem - az sem. De az! Én hiszem, hogy ez növekedni fog benned és bennem, ahogy ezt fogjuk tanulmányozni.

És teszek egy állítást, amelyet majd később is megteszek, és benned is növekedni fog, hogy te ebben a pillanatban ugyanolyan gyógyult vagy, mint ahogy megbocsátattak a te bűneid. Most ebben a pillanatban. És mennyit fogadunk el ebből, mennyire nyílunk meg ennek, ez rajtunk áll, tőlünk függ. Ugyanúgy, ahogy mennyire fogadod el a bűnöknek a bocsánatát. De hozzád tartozik. Legálisan, mert ugyanabban a megváltói munkában fejeződött ez be és végeztetett el. És ezt be kell építenünk a tudatunkba. Nem tanították nekünk ezt évszázadokon keresztül. Más dolgokat tanítottak. De ez az igazság. Azt mondtam, hogy ez az igazság, ez a Biblia, és ez az igazság. És mit akarok tenni, ahogy segít az Úr nekünk. Ez olyan hatalmas témakör. Pár nap alatt nem tudnánk elvégezni ezt az egészet.

Egy maroknyi előképen akarok átmenni az Ószövetségből, és aztán azt akarom, hogy be tudjalak titeket vinni az igazi dologba. Magába a megváltás munkájába. Nézzük meg, hogy hogyan mutatta ezt meg az Ószövetség, hogyan voltak az előképei ennek. És aztán amikor valójában megtörtént ez a megváltói munka… Mondjatok erre egy áment! Ez hatalmas dolog, de a mi kérdésünk ez, és lekorlátozzuk erre a területre, hogy benne van-e a gyógyulás? Volt-e gyógyulás az előképben? És van-e gyógyulás az eredeti megváltói munkában? És hogyha van, akkor menj el az utamból, mert ez az enyém, minden hívőhöz egyaránt tartozik, ha a megváltás része.

 

A PÁSKA ÉS A BÁRÁNY

A 2 Mózes 12-ben. 5 példát akarok nektek adni a megváltás előképeiről. És ne felejtsétek el, hogy Jézust keressük ezekben az előképekben. És keressük a gyógyulást. Mondjátok ki hangosan: Jézust keressük, és a gyógyulást keressük! És mi van akkor, ha megtalálod Jézust ebben az előképben? És mi van akkor, ha megtalálod a gyógyulást is ebben? Mit jelent ez? Hadd használjak egy kis teológiai nyelvet. Hogyha benne van ez az előképben, akkor az anti képben is benne kell lennie. Ami azt jelenti, hogy magában a dologban. Mert hogyha nincs benne az előképben, akkor ez az előkép ez félrevezető. Ugye? Tehát a 2Mózes 12. A páska, a bárány. 12-es 1, 12. fejezet 1-es verse.

2Móz. 12,1-7. Szólott pedig az Úr Mózesnek és Áronnak Egyiptom földjén, mondván: ez a hónap legyen néktek a hónapok elseje; első legyen ez néktek az esztendő hónapjai között. Szóljatok Izrael egész gyülekezetének, mondván: E hónap tizedikén mindenki vegyen magának egy bárányt az atyáknak háza szerint, házanként egy bárányt. Ha a háznép kevés a bárányhoz, akkor a házához közel való szomszédjával együtt vegyen a lelkek száma szerint; kit-kit ételéhez képest számítsatok a bárányhoz. A bárány ép legyen… – egy másik fordításban úgy szerepel, hogy szeplőtelen – …hím legyen, egy esztendős legyen; a juhok közül vagy a kecskék közül vegyétek. És legyen nálatok őrizet alatt e hónap tizennegyedik napjáig, és ölje meg Izrael községének egész gyülekezete estennen. És vegyenek a vérből… – Hallottatok-e már a bárány véréről? Ez Jézusnak egy előképe? – …és azokban a házakban, ahol azt megeszik, hintsenek a két ajtófélre és a szemöldökfára. És megeszik a húst azon az éjjel, éjjelen.

Van egy pár dolog itt, amit nem igazán értenek az emberek. Hány dolgot kér tőlük Isten, hogy megtegyenek? Két dolgot. Nemcsak egyet. Mondja valaki hangosan, hogy kettőt! Tegyetek ki két ujjatokat, mutassátok, hogy kettő! Venniük kellett a báránynak a vérét, és az ajtó bejáraton kellett használni, de ez nem volt a vége a dolognak, még mit kellett megtenniük? Megenni a báránynak a húsát. A vér és a test – ugye? Az emberek beszélnek a vérről, de kihagyják a testet. Ez nagyon nagy hiba.

Tehát, a 8-as vers: A húst pedig egyék meg azon éjjel… Tűzön sütve, kovásztalan kenyérrel, és keserű füvekkel egyék meg azt. Leírta nekik pontosan, hogyan kell megenniük, és hogy meg kellett enniük másnap reggelre ezt. Tehát elmondták neki, hogy hogyan készítsék el, és hogy ne hagyjanak másnap reggelre ebből.

A 11-es vers: …ily módon egyétek azt meg: Derekaitokat felövezve, saruitok lábaitokon és pálcáitok kezetekben és nagy sietséggel egyétek azt; mert az Úr pászkája az. Miért így kellett enniük? Miért kellett így megenniük, hogy a táskáik be voltak csomagolva, fel voltak öltözve, és sietséggel kellett megenniük. Mit mondott nekik az Úr? Hogyha visszamész, amikor elkezdtem olvasni a rossz fejezetben, az Úr azt mondta nekik, hogy: Kihozlak titeket innen. Tehát hitben eszed meg.

Tehát a természetes síkon van-e okuk arra, hogy azt feltételezzék, hogy mennek valahová? Ők és az ő atyjaik, négy évszázadon keresztül voltak szolgák. Rabszolgák voltak, sokféle dolog történt, és fáraó azt mondta, hogy: – Nem, nem engedem el őket. Sok-sok minden jel és csoda történt, és csapások és pusztulás, és még mindig a fáraónak a rabszolgái. A természetes síkon nincs okuk arra, hogy arra gondoljanak, hogy mennek valahova, mert az apuka nem ment sehová, a nagypapa nem ment sehová, és a nagymama sem ment sehová, de amikor Isten azt mondja, hogy készülj el

Nem érdekel, ha senki nem hagyta el azt a házat 430 éven keresztül, akkor mész és elkészülsz. Nem érdekel, ha soha senki nem hagyta el a várost 430 éven keresztül, te mész és fölhúzod a csizmádat, fölveszed a ruháidat, összecsomagolod a dolgaidat, és odaviszed az ajtó mellé a csomagjaidat, és gyorsan eszel. Ugye ezt mondta az Úr? Hogy sietséggel egyétek meg. Ez egy előkép, előképe lenne a megváltásnak?

Természetesen, hogy az, és amikor a vért alkalmazták ugye az ajtó bejáraton, amikor jött a pusztító és megölte az összes első szülöttet. Legyen az első szülöttje az állatoknak, vagy az embereknek, azt mondta az Úr, hogy ezen a véren keresztül nem mehet be a pusztító és nem engedi a pusztítónak, hogy megöljön téged, és általmegy azon a házon, és kikerüli azt a házat. Az azt jelenti, hogy ezt a házat kihagyták a pusztításból. Átment rajta a pusztító, kikerülte.

Minden ember vétkezett, és szűkölködik Isten dicsősége nélkül. És a bűn zsoldja nemcsak a fizikai halál, hanem az örök halál. És miért nem mész te a pokolba? Miért nem te fizeted meg az árat a bűneidért, és a te hibáidért? Mert minket is kihagytak ebből az ítéletből. Keresztül mentek rajtunk, kikerültek bennünket, ami az ítéletet illeti. Miért? A bárány vére miatt, amely minket megvásárolt, és ami miértünk kifizette az árat. És éppen ezért a pusztító nem léphet be a házainkba, hogy felemésszen minket, és elpusztítson bennünket. Tehát ez is egy előkép volt? Előképe volt a Szeplőtelen Báránynak? Igen, és azt mondod, nem látom itt a gyógyulást. Igen, most fogom neked elmondani.

 

SZABADULÁS A RABSÁGBÓL

Menjünk el a 105-ös Zsoltárra! Leírja nekünk ezt az estét, amikor kijöttek Egyiptomból. A 105-ös Zsoltár. Emlékezned kell azonban arra, hogy kik ezek az emberek, és mit tettek idáig? Nem Istent szolgálták Egyiptomban, hanem hamis Isteneket imádtak, és nem is bántak velük jól. Különösen akkor, amikor Mózes ki akarta őket vinni, ugye Egyiptomból. Elvárták tőlük azt, hogy építőanyagot készítsenek, és nem adtak nekik téglát, nem adtak nekik hozzá való anyagot, hogy azt elkészítsék, éjjel és nappal dolgoztatták őket. És próbálták összegyűjteni ezt az anyagot, és megverték őket.

Azért mert nem tudták előállítani időben a szükséges anyagot, ezért megverték őket. Úgy bántak velük, mint a baromfival, mert rabszolgák voltak. És az ő édesapáik is azok voltak, és a nagyapáik is azok, és a dédapáik is. Négy századon keresztül rabszolgaságban éltek. Amikor veled így bánnak, és nincs egy rendes helyed, ahol lakjál, a te ételed is az átlag alatti, túldolgozott vagy, túlterhelt vagy, alultáplált vagy, akkor bizony lesznek betegek. Azok az emberek akiket megvertek, eltörtek a bordáik, a végtagjaik, a szeme, az orra… A szeme hiányzik, az orra károsodott, és nem volt orvosi ellátás, addig dolgoztak a földeken, amíg össze nem estek fáradtságban. És tűzött rájuk a nap.

Kellett, hogy nagyon sok beteg, gyenge, fizikailag károsult ember legyen közöttük. De amikor kijöttek azon az éjszakán, a Zsoltárok 105. fejezete leírja nekünk ezt. 36-os vers:

Zsolt. 105,36. És megöle minden elsőszülötett földjükön, minden erejüknek zsengéjét. És kihozá őket ezüsttel és arannyal, és nemzetségeikben nem volt egy beteg sem.

Körülbelül 630.000 gyalogos katona volt, nem beleszámítva az időseket, az asszonyokat, a gyerekeket. Tehát ez azt mutatja nekünk, hogy nagyon könnyen volt közöttük 2-3 millió ember.

És azt akarod nekem mondani, hogy a 2 és 3 millió ember között nem tudsz egyet sem találni, aki gyenge, vagy törékeny? Azok az emberek, akik a rabszolgaságban nőttek föl, kint aludtak a hidegben, és hatalmas forróságban dolgoztak, összeverték őket, túldolgoztatták őket, és alultáplálták őket. Nem. Ennek nincs így értelme sem. Biztosan nagyon sokan voltak közöttük, akik gyengék voltak, és összetörtek voltak és betegek voltak, de amikor azon az éjszakán kijöttek onnan, nincs közöttük egy beteg sem!

Elmondom nektek, hogy valami nagyon csodálatos történt. A Páska Bárányával kapcsolatban. Valami megdöbbentő, és csodával teljes történt. Most próbálj találni 2-3 millió embert bármelyik csoportban is, találj egy gyülekezetet 50-es taggal, ahol nincs egyetlen egy beteg sem. Vagy gyenge, vagy akármi.

Az egész nemzetségükben nem tudtál egyet sem találni. Egy gyengét sem, egy beteget sem. Vagy összetörtet sem. Mert az első része ezüst és arany volt. Ez egy előkép lenne? Ez a megváltásnak egy előképe lenne? És mit tesz egy előkép? Az előkép ábrázolja a valódi dolgot, azt a dolgot, ami elkövetkezik. Az igazi dolgot. Ki a bárány? Jézus. Azt mondjátok, hogy a vér által volt. Nem, nem az a része. Az, amikor nem pusztították el őket, az a vér miatt volt. De még valami történt. Ott ültek. Értitek ezt?

Arni nagybácsi, aki 10 éve gutaütötté vált és a fele a testének lebénult, de tudjátok mit, Arni nagybácsi is elkészült. Arni nagybácsit fölöltöztették, és föltették rá a csizmáját. És nagyon sokat megvert a felügyelő és a bordáik össze voltak törve és a kiütötték az egyik szemét. De mindenki elkészült, ugye azok is? És azt mondták, hogy hozd a csizmámat, elmegyünk innen, kijövünk innen! És nem beszélgettek egymás között arról, hogy a betegeket, hogyan fogják elvinni? Hanem csak kijelentették, hogy készüljetek el. Öltözettek fel, csomagoljatok össze, készüljetek el, hogy elmentek, és egyetek. Egyétek meg a báránynak a húsát! Dicsőség Istennek! Dicsőség Istennek!

Van itt gyógyulás? És miben van ez a gyógyulás? Az az előképben van. A megváltás előképében. Ha gyógyulás van az előképben, akkor kell, hogy legyen gyógyulás az igazi dologban, amit az az előkép ábrázolt. Van-e menekvés és menekülés a pusztítástól és haláltól Jézusban? Ugyanúgy, ahogy az előképben volt. Csak azt mondták ugye, hogy használjátok a vért és megmenekültök! És mi a helyzet a többivel? Edd meg a testet! A báránynak a testét és gyógyulj meg! És mi a helyzet a többivel?

Legyél gazdag, váljál gazdaggá! Szerez magadnak ezüstöt, és aranyat! Az első dolog, amire szükséged van, amikor kijössz a sötétségből, és a szellemi megkötöttségből, és az ördögnek a királyságából, az első dolog, amire szükséged van az egy nagyon sok pénz, és egy erős test. Most van pénzem, van egészségem, kész vagyok arra, hogy Istent szolgáljam. Akkor gyerünk, tegyük meg!

Kevesebb lenne nekünk, magának a Páska Bárányának a beteljesedésében? Kevesebb lenne nekünk-e, mint azoknak akik az előkép alatt kapták meg ezeket az áldásokat? Ez így, ennek így nincs értelme. De mi az igazság? Hogyha benne van az előképben, akkor benne van az előkép beteljesedésében is. Hogyha őket megvédelmezték és gazdaggá váltak és meggyógyultak, a pászka báránya miatt, akkor mi is meg lehetünk védelmezve, és meggyógyulhatunk, és áldottak lehetünk, maga a Bárány által. Akinek az előképe volt a pászka báránya.

 

ÁLDOZAT A SZABADULÁSÉRT

Tehát a 2-es pont. Menjünk el a Léviták könyvére a 14. fejezetre! Nagyon szeretem én ezeket. És az Ószövetség teljes ezzel. És mindegyik kire mutat, kinek az irányába mutat? Jézus irányába. És gyógyulás van ebben. 3. Mózes 14. A Biblia azt mondja az 1-es versben:

3Móz. 14,1. Az Úr szólt Mózesnek: Ez legyen a poklos embernek törvénye az ő megtisztulásának napján, hogy vigyék őt a paphoz. A pap pedig menjen ki a táboron kívül, és nézze meg a pap, és ha meggyógyult a pokloson a poklos fakadék: akkor parancsolja meg a pap, hogy hozzanak a megtisztulandó emberért két élő, tiszta madarat, cédrusfát, karmazsint és izsópot; azután parancsolja meg a pap, hogy az egyik madarat öljék meg cserépedényben, forrásvíz felett. Az élő madarat pedig, vegye azt és a cédrusfát, a karmazsint és az izsópot; és mártsa be azokat és az élő madarat a megölt madárnak vérébe a forrásvíz felett. És hintse meg a poklosságból megtisztulandó embert hétszer, és ítélje azt tisztának; az élő madarat pedig bocsássa szabadon a mezőre.

Nagyon szomorú, hogy sok keresztény nem is olvassa ezeket a dolgokat, és azok akik ezt megteszik puszta kötelességből teszik, és azt mondják, hogy: – Ó vér, madarak, és fa és víz, ó örülök, hogy nekem ezt már nem kell csinálnom. És ők úgy néznek erre, mint egy jelentéktelen dologra. Egy rituáléra. De nincs ezzel semmi jelentéktelen. Nincs semmi jelentéktelen ebben a könyvben, és nincs olyan dolog, amit az Úr mondott volna, és ne lett volna neki valami oka és szándéka Istennek azzal, hogy azt mondta.

Ez egy előkép, Jézusnak az előképe. És csak azáltal, hogy elolvasod, már kellene, hogy megláss, bizonyos dolgokat ebben. Cédrusfa, vér, víz, mindegyik ezek közül. De mi történt itt? Ez az egész dolog egy gyógyulással kapcsolatban történt. Az egész dolog a gyógyulásról szól. Ez az ember leprás volt, de ez a betegség ebben az esetben, egy halálos betegség volt, amit elő halálnak neveztek, amikor elveszted az érzékelő képességedet a bőrödben, a testedben.

Vannak történetek, olyan emberekről, akik betették a tűzbe a kezüket, és nem is érezték, hogy égeti őket a tűz. Azok az emberek, akik mentek és eltörték a bokájukat, és csak mentek tovább, mert nem érezték a fájdalmat. Azt jelenti, hogy a te hústested az elhal. Te életben vagy, de a része a testednek az halott. És amikor így voltál, ez ragályos betegség volt, fertőző, és kitettek a városból, és ott voltál egyedül a bokorban, mindaddig, amíg meghaltál. Szörnyű volt.

De itt jön egy ember, aki kinn volt a bokrokban, és aki leprás volt, halálos beteg volt, nem volt mentség, segítség számára. Halálos volt. Nem volt gyógyulás számára, ez a halálos ítélet volt és oda megy az őrhöz, aki ott áll a falon, és felkiáltott neki, hogy: - Hé!

És kérdezi tőle, hogy: - Nem leprás vagy? Menjél vissza a bokrokba!

És fölkiáltott, hogy: - Jahve meggyógyított!

És kérdezte az őr, hogy: - Kicsoda?

És tovább kiáltott neki az ember, hogy: - Jahve meggyógyított! Jahve!

És azt kérdezte az őr, hogy: - Nem játszol velünk ugye?

És azt mondta, hogy: - Nem, gyógyult vagyok.

És azt mondta neki az őr: - Maradj ott!

Az Úr megmondta nekik pontosan, mit tegyenek. El kellett vinni a paphoz, és a pap megvizsgálta őt, és megnézi azt, ahol azok a sebhelyek voltak. És leborotválják a fejüket, és az egész testéről leborotválják a szőrt, és bezárják őket pár napra, és tovább vizsgálják őket. Újra megvizsgálják, és hogyha valóban meggyógyultak, és ha valóban tiszták, akkor elvégezték ezt a ceremóniát. Dicsőség Istennek!

Itt jön egy ember, aki visszakapta az életét. Ahogy végigmegy ezen a ceremónián, hazamehet újból a feleségéhez, a gyerekeihez, visszamehet a munkájába, újra a zsinagógában és a szent helyen imádhatja Istent, mert visszakapta az ő életét. Meggyógyult! Valaki mondja, hogy: Meggyógyult! Meggyógyult, meggyógyult. Ezért bejön ez az ember, megtisztul, le van borotválva, beviszik őt. 4-es vers: Tehát a pap vesz két madarat. Élő és tiszta madarat. És cédrusfát.

A megváltásnak része-e a fa? A Mester is egy fán függőt, ugye? Odaszegezték Őt a fához. És karmazsint. Hiszem, hogy ez a Máté 25, amikor azt mondják, hogy bíborvörös ruhát tettek rá az Urra. És leköpték őt, és megverték, megütötték, és kigúnyolták.

Az izsóp. Az izsóp az olyan tárgy volt, amit arra használtak, mint mondjuk egy kefét, hogy azzal kenték a vért a fára, vagy az ajtóra. Olyan volt, mint egy szivacs. Tisztításra is használták az izsópot. És van e izsóp, jelen van e a megváltásban? Tudjuk, hogy vettek egy szivacsot izsópból, és Jézus szájához tartották, hogy igyon belőle. Cédrusfa, karmazsin, izsóp.

5-ös vers: Aztán a pap megparancsolja, hogy egyik madarat öljék meg cserépedényben. Hogyan öljék meg? Egy cserépedényben. Cserépedény. Ezt tette a Mester. Megszületett erre a világra egy cserépedényben. Ugye? És azt mondja itt az Írás, hogy ott kellett megölni a forrásvíz felett. Vették a madarat, megölték, és a vér belefolyt a vízbe, a futóvízbe, forrásvízbe. Az egyik madár meghalt. És ez pedig egy cserépedényben történt. Halleluja!

Aztán vették a másik madarat, és ez az élő madár volt, és vetted ezt az élő madarat és, fogtad a cédrusfát, és a karmazsint, és az izsópot, és veszed ezt az összes dolgot a kezedben együtt fogod őket, és bemártod ezt az élő madarat a megölt madárnak a vérébe a forrásvíz felett. Dicsőség Istennek! És aztán kihozod ezt a madarat a vérből, és a madárról folyik a vér és a víz. Egy élő madarat, egy cédrusfát, és a karmazsint, és az izsópot, és meghinted azt az embert, aki megtisztult ebből a leprából hétszer, és azt mondod, hogy te tiszta vagy.

És aztán kimész egy nyitott helyre, egy mezőre, egy nyitott tágas helyre, és veszed azt az izsópot, karmazsint és a cédrusfát, és elengeded azt az élő madarat, szabaddá teszed. Amelyet megmosott a vér, és megmosott a víz. Egy olyan madár, amely életben van, azért, mert meghalt az a másik madár. És nézed, ahogy elrepül az a madár szabadon. Halleluja, dicsőség Istennek!

Volt egy Tiszta, aki megszületett cserépedényben, erre a világra, egy földi edényben és meghalt, és kiontották a vérét a cédrusfán, egy fán. Miután kigúnyolták őt ebben a karmazsinban. És megbökték az oldalát, és vér és víz folyott ki belőle. És megfizették az árat. És az ítélet kiengesztelődött. És megvásárolták a megváltást. A megbékéltetés az bevégződött.

És mindenki, aki felnéz az ő beteg és tönkrement és halálos állapotából, és azt mondja, hogy: – Én hiszek őbenne, én hiszek őbenne, és elfogadom Őt, mint életem Urát! És megengeded, hogy a Szent Szellem rád tegye a kezét és összekapcsoljon téged a keresztfa munkájával, és a megváltás munkájával, és a Szent Szellemnek a tisztításával, és aztán vesznek téged… Téged, akit megmostak a vérben, és akit megmostak a vízben, és szabaddá engednek. Hogy uralkodj az életben Krisztus Jézus által.

Ez egy előkép? Jézusnak az előképe? Mond el nekem, miért teszik ezt? Miért van ez a ceremónia? Mert valaki meggyógyult, egy fizikai problémából. Egy halálos ítélet volt, nem volt remény és halálos betegség volt. Hogyha gyógyulás van az előképben, akkor kell hogy legyen gyógyulás az igazi dologban. Egyébként az előkép pedig egy hamis bemutatása lenne ennek a dolognak, egy hazugság csak. Dicsőség Istennek! El tudtok viselni még egyet?

 

JUBILEUMI ÉV

Menjünk el a 3Mózes 25-re! A 25. fejezetre. Mindegyik ezek közül prédikál, szól hozzánk. Ez a fejezet a jubileumról, a kürtzengés évéről szól. Van-e Krisztusnak előképe a jubileumi évben? Menjünk le a 8. versre! Azt mondja:

3Móz. 25,8. Számlálj azután hét szombat-esztendőt, hétszer hét esztendőt, úgyhogy a hét szombat-esztendőnek ideje negyvenkilenc esztendő legyen: akkor fúvasd végig a riadó kürtöt a hetedik hónapban, a hónap tizedikén; az engesztelés napján fúvasd végig a kürtöt a ti egész földeteken. – Az engesztelés napján. Ez hasonlít a megváltásra, hogy az engesztelés napján, meg kell fújni a kürtöt az egész földön, a ti egész földeteken. – És szenteljétek meg az ötvenedik esztendőt, és hirdessetek… – Mit? – …hirdessetek szabadságot a földön… – A jubileumi évben. Miről szól ez a jubileumi év? A szabadság, a szabadságról, és a visszaállításról. Tehát – …szenteld meg az ötvenedik esztendőt, és hirdessetek szabadságot a földön, annak minden lakójának; kürtölésnek esztendeje legyen ez nektek, kapja vissza mindenki az ő birtokát, és térjen vissza mindenki az ő nemzetségéhez.

Ha elvesztettél valamit, akkor visszakaptad. És ez minden ötvenedik évben eljött. De amikor eljött, akkor egész évben ünnepeltek. Minden, amire azelőtt az emberek 49 éven át vártak, mert amikor elvesztetted, akkor nem volt módod arra, hogy azt vissza tudd szerezni, de a jubileumi évben visszakaptad. Kürtölésnek esztendeje ez, és a 13-as vers azt mondja: A kürtölésnek ebben az esztendejében kapja vissza ismét mindenki az ő birtokát.

Mindenki! Mi történik? Mindenki visszakapja az ő birtokát. Mindenki. Hadd fessek le egy kis történetet nektek. A legtöbb keresztény el se olvasta ezt. Nagyon jelentős dolog ez. Ugyanúgy ahogy Jézus a mi pászkánk, Jézus a mi kürtölésünk éve. Kürtzengésünk éve. Ez alapján, hogyha te egy olyan személy voltál, aki nagyon nehéz időkbe ütközött. Elmentél Istentől, engedetlen voltál. Lehet hogy jól ment a dolgod, volt egy farmod, egy birtokod, feleséged volt, gyermekeid voltak, baromfid volt, állataid voltak, nagyon gazdag voltál, de elvétetted, ittál és partiztál, és bűnt követtél el és hamis Isteneket szolgáltál, és adósságba keveredtél, és aztán elvesztetted a dolgaidat.

Azokban az időkben, ha nem volt pénzed, hogy kifizesd az adósságodat, akkor a feleségedet, és a gyerekeidet eladták szolgaként, és azzal a pénzzel pedig kifizetted az adósságodat. Ez megtörtént. Mondjuk, hogy neked is megtörtént és eladtak téged rabszolgaságba, elvesztetted azt a birtokot, ami generációkon keresztül hozzátok tartozott, a családodhoz. Nem tudod, hol van a feleséged, hol vannak a gyerekeid. Nem is saját magadhoz tartozol, hanem valaki másnak a birtoka lettél, a malacait eteted valakinek. És 23 éven keresztül ez megy, de a 24. évben korán reggel fölébredsz és hallod azt, egy kürtzengést. Tra-tra-tra-ta - tra-tra-tra-ta. És hallod, hallod ezt a kürtzengést. Tra-tra-tra-ta. Tudod, hogy az évnek az első napja, de nem szoktad ezt a kürtöt így hallani. És valaki jön hozzád futva, hogy és azt mondja, hogy: - Ez a kürtöléseknek az esztendeje.

És kérdezik tőled, hogy: - Hova mész?

És azt mondja, hogy: - Megyek haza.

És azt kérdezi, hogy: - Mi a helyzet a te főnököddel?

És azt mondod, hogy: - Nem állíthat meg, mert a kürtölések esztendeje. Hazamegyek. Hazamegyek.

Ezért leteszed a lapátot és elkezdesz hazafelé menni a régi házadhoz. És ugyanakkor ugyanabban az időben elindult a te fiad, és a te feleséged is haza. És a te lányaid is elindultak. És régen ennek a farmnak az volt a neve, hogy Smith farm, de most már más a neve, és látod a feleségedet, és látod a gyermekeidet, hogy jönnek a másik irányból az úton. És elkezdtek kiáltozni, hogy: - A kürtölések esztendeje van! És leveszed azt a nevet a birtokodról. Tudom, hogy nagyon furának hangzik ez, de így volt ez annak idején. Hogyha elvesztetted, akkor visszakaptad így. A kürtölések esztendejében.

 

A HELYREÁLLÍTÁS

Elvesztett-e valamit az ember? Ádámnak és Évának minden megvolt. Mindenük megvolt, és elvesztették mindet. Elvesztették a tökéletes egészségüket, a gazdagságukat, a közösségüket Istennel, a védelmüket, a békességüket. Mindent elvesztettek. És év-év után jött, és évszázadok teltek el, és nehéz volt, de az idő teljességében, jött egy asszonytól született, jött a Mester. Halleluja! Az Ige, Aki testé lett.

Menjünk el a Lukács 4. fejezetére és kérdezed, hogy mi köze ennek a gyógyuláshoz? Mindjárt megmutatom. Lukács 4. Lukács 4-ben. Csak egy kicsit izgatottak vagytok? 14-es vers:

Luk. 4,14. Jézus pedig megtért miután átment, keresztülment a próbákon, és az ördögöt megszégyenítette, és a Szellemnek az erejével tért vissza. Elment Gallileába és híre ment neki az egész környéken. És tanítva azoknak zsinagógájában, dicsőíttetvén mindenkitől. És elment Názáretbe Jézus, ahol felnevelkedett, és bement szokása szerint… – Ez Jézusnak a szokása volt, így működött Jézus, ezt tette mindig. – …bement szokása szerint szombatnapon a zsinagógába, és felállt olvasni. És adták neki az Ésaiás próféta könyvét; és a könyvet feltárván, arra helyre nyita, ahol ez volt…Megtalálta ezt a helyet, és azt mondta, az Ésaiás könyvéből olvasott Jézus. Azt mondta Jézus: – Az Úrnak Szelleme van énrajtam, mivelhogy felkent engem az Úr, hogy a szegényeknek az Evangéliumot hirdessem, elküldött, hogy a töredelmes szívűeket meggyógyítsam… – Mondja valaki, hogy: - Gyógyít! – …hogy meggyógyítsam, hogy a foglyoknak szabadulást hirdessek és a vakok szemeinek megnyílását.

Tehát szabadulást, és a vakok szemeinek megnyílását. Hogy szabadon bocsássam a lesújtottakat. Hogy hirdessem az Úr kiengesztelődésének esztendejét. És nem tudták a nyugatiak, hogy miről beszél, de ezek az emberek tudták, a kiengesztelés esztendeiről, a kürtölések esztendeiről szólt Jézus, hogy hirdessem az Úr kiengesztelődésének esztendejét. Amikor visszakapsz mindent, amit elvesztettél. Mindegy hogy, hogy éltél, mindegy hogy milyen mélyre süllyedtél, mindent visszakapsz. Mindent visszakaptál, ezen az éven.

És ezzel kapcsolatban, amikor mindent visszakapsz, belefoglalja ide Jézus a gyógyulást is. És szabadulást a szegénységtől. A szabadságot. Mert az Úr kiengesztelésének az esztendejéről szól. Tehát a jubileumról szól, a kürtölések esztendejéről. Amikor minden ember visszatérhet az Ő elveszett birtokára, és Ő maga a kiengesztelődésnek az esztendeje. Jézus! Ő maga a jubileumi év. A kürtölések esztendeje. Ez alaklommal nem kell még 50 évet várnunk, mi ebben az esztendőben élünk. Az Úr kiengesztelődésének az esztendejében.

Bárki, aki Jézusban hisz, és befogadja Őt, mint Urát, és Üdvözítőjét, és megragadja mindazt, amit Jézus megszerzett nekünk, és megvásárolt, visszakapja azt, amit elvesztett. Ha elvesztetted az egészségedet, visszakaphatod. Ha elvesztetted a vagyonodat, azt jelenti visszakaphatod. Halleluja! És visszakapod. Ha elvesztetted a szabadságodat, akkor visszakapod a szabadságodat. Mindezt visszakaphatod Jézusban! Őbenne minden igen, és ámen! Mindezt visszakapod!

Azt hiszem, hogy föl kellene állnotok és Istent dicsérni. Tedd föl a kezedet és mondd azt, hogy: Uram, dicsérünk Téged, dicsérlek Téged, dicsérlek Téged, dicsőség Istennek, dicsőség Istennek, dicsőség Istennek, halleluja, halleluja!

 

 

Forrás: www.moorelife.org
Meghallgatható: www.bekevar.fw.hu > Hang-tanítások menüpontban

 BÉKEVÁR FŐOLDAL