2008.08.26.

 

ISTEN AKARATA A GYÓGYULÁS

4. A gyógyulás szövetsége
Keith Moore tanítása

(A szinkrontolmácsolás szövege, korrektúrázás nélkül.) 

 

A BETEGSÉG TOLVAJ

Péntek esténként Isten akaratáról tanítottunk, amely a gyógyulás. Ez nagyon fontos. Ha nincs meg az egészséged, az akadályoztat téged. Olyan sok úton-módon, mert a betegség egy tolvaj. Kirabol téged abból az erőből, amelynek kellene, hogy legyél, hogy el tudd végezni azt a munkát, amely rád van bízva. Elrabolja az emberektől a hitveseiket. Kirabolja a feleségeket a férjekből. A gyerekeket kirabolja az édesapákból, és az édesanyákból. Hogyha nem vagy egészséges, nem tudsz törődni a családoddal, és nem tudod azt tenni, amit kellene tenned. A tolvaj kirabol a pénzedből, az idődből, mindig másutt kell lenned, mint a munkahelyeden, vagy valahol máshol. De csak ücsörögsz, és erre, meg arra vársz.

Köszönet Istennek azokért az emberekért, akik segíteni tudnak nekünk ebben, de leges legjobb az, hogyha egészséges vagy. Azt mondtam, hogy ennél sokkal jobb, hogyha gyógyult vagy. És az egyik leghatalmasabb akadálya ennek az, hogy keresztények milliói azt hiszik, hogy lehet, hogy nem Isten akarata ez, hogy én meggyógyuljak. Érted-e ezt, hogy millióik vannak, keresztények milliói ezen a bolygón, most, ebben a pillanatban, akik nem hiszik azt, hogy mindig Isten akarata a gyógyulás. Azt hiszik, hogy lehet, hogy nem az. Hogyan fogod megszerezni, és hogyan fogod megtudni, hogy Isten akarata-e számomra a gyógyulás, vagy sem.

Ha tényleg hiszed, hogy Istennek nem az az akarata számodra, hogy gyógyult legyél, akkor miért mész el az orvoshoz? Hogy kikerüljél Isten akaratából? Az emberek nem kitartóak azzal kapcsolatban, amit mondanak, mert hogyha tényleg azt hiszed, hogy Isten akarata számodra az, hogy beteg legyél, akkor nyílj meg annak, és legyél beteg. Ne harcolj ellene.

Ha tényleg azt hiszed, hogy Isten akarata számodra, hogy szegény legyél, akkor legyél szegény. Nem akarok csúnyán viselkedni, hanem csak arra akarlak rávenni, hogy cselekedjél az alapján, amit hiszel. Az emberek ezt nem hiszik. Vallásosak lesznek, és aztán azt mondják: – Hát, soha nem tudhatod, mit tesz majd az Úr! Lehet, hogy van valami célja ezzel, hogy te szegény vagy. És aztán mit tesznek? Próbálnak pénzt keresni. Próbálnak kikerülni ebből.

Lehet, hogy Isten akarata számomra az, hogy szegény legyek és beteg. Akkor miért harcolsz Isten akarata ellen? Ha Isten akarata az, hogy beteg legyél, akkor gyerünk, legyünk betegek. Ha az Isten tetszésére van, akkor legyünk tényleg, igazán betegek. Tudom, hogy viccesnek hangzik, de vagy Isten akarata, vagy nem. De ne harcoljunk Isten akarata ellen. Ugye? Ha Isten akarat az számunkra, hogy szegények legyünk, akkor gyerünk, legyünk igazán szegények, és legyünk az Ő tetszésére, és legyünk még szegényebbek, mint mások. Ha Isten tetszésére van ez.

 

ISTEN AKARATA A GYÓGYULÁS

De nem, nincs a tetszésére! És az emberek nem is hisznek ebben az ostobaságban, csak a gyülekezetekben. Az igaz életben ezt nem hiszik, hanem próbálnak kikerülni a betegségből. Ugye? Mindent megtesznek annak érdekében, hogy kikerüljenek a betegségből. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy kijöjjenek a szegénységből. Köszönet Istennek, nem kell összezavarodottnak lenned ezzel kapcsolatban, mert benne van a Bibliában. Azt mondtam: benne van a Bibliában, és erről beszélünk, azt tanulmányozzuk. Ez Lukács Evangéliuma 5. fejezete, 12-es vers.

Lukács 5,12. És lőn, hogy mikor az egyik városban volt Jézus, ímé volt ott egy poklossággal teljes ember: – És nagyon kifejlett állapotában volt már ez a betegség, halálos volt. – Meglátta Jézust, és arcra borulva kérte Őt, mondván: Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem.

Keresztények milliói itt vannak, ezen a ponton. Hisznek abban, hogy Isten meg tudja tenni, ha ez egyike az Ő akaratának. Ugye?

El tudjuk-e olvasni a következő verset? Nem vagytok álmosak, ugye? Segítetek nekem ebben? Mit mond a következő Igevers?

5,13. Jézus, pedig kinyújtván kezét, illeté azt, – azt az embert, aki beteg, beteg, beteg volt, halálos beteg – és ezt mondta volna? – Legyél türelmes fiam, nem értjük Isten akaratát, vesd magadat alá Isten akaratának, és legyél erős, és hagyd, hogy Istennek meglegyenek az Ő útjai tebenned. Miért imádkoznak milliók így, és prédikátorok?

Jézus soha nem beszélt így. Soha nem hallottad az apostolokat sem az Ap.Csel-ben így beszélni. Akkor, miért teszi a prédikátoroknak a többsége ezt? Miért beszélnek így? A prédikátorok többsége mit mondott volna ennek az embernek? Ha azt mondta volna nekik ez az ember, hogy hiszem, hogy Isten meg tud engem gyógyítani, ha ez az Ő akarata. Pásztor, mond, meg mit tegyek? Mit mondtak volna? Hát, testvérem, nem tudjuk mindig Isten akaratát, és mi csak azt akarjuk, amit Isten akar. És lehet, hogy ez nem az Ő akarata, és nem értjük, de erősnek kell lenned, és ezért vesd magadat alá az Ő akaratának.

Ezt honnan szedték? Ki tanította őket, hogy így beszéljenek? Ki tanította őket arra, hogy ilyen dolgokat mondjanak az embereknek? Jézustól vették? A Bibliából? Nem! Hanem, az emberek ostoba vallásából szedték. És kérdezik, hogy miért vagy ilyen hajthatatlan ezzel kapcsolatban? Azért, mert emberek halnak meg, amikor nem kellene. Meg tudnának gyógyulni! Ez nagyon fontos, és komoly dolog. És különösképpen irritál az, amikor van egy testvéred az Úrban, akiben van egy kicsi hit, és amikor kinyúl ezzel a hitével Isten felé, és valaki, akinek nem tudom, milyen végzettsége van, leállítja őket, és azt mondja nekik, hogy: – Nem, csodák már nincsenek, ez már nem számodra van, és nem tudjuk. És képesek arra, hogy kibeszéljék őket abból, hogy Istenben higgyenek. Ez bűntény, barátom! Ez bűntény!

És igazából Jézus erről beszél, amikor azt mondja, hogy: ha megbotránkoztattok egyet is, e kicsinyek közül, akik próbálnak bennem hinni, és próbálnak engemet szeretni, és engemet szolgálni. Jobb lett volna neked, hogyha egy hatalmas malomkövet vetnek a nyakadba, és hogyha bevetettek volna a Csendes-óceán közepébe. Sokkal jobb lett volna neked az, hogyha csak „bugy-bugy” elnyelt volna a víz, minthogy így kibeszélsz valakit abból, hogy Istenben higgyen.

Barátom, tökéld el magadat, hogy soha nem fogod a te testvérednek a hitét valamilyen módon rossz irányba befolyásolni, amikor nagyobb hitük van, mint neked. Nem fogsz az útjukba állni, hanem azt mondod nekik majd: – Menjél testvérem, menjél csak előre, veled vagyok, higgyél ebben, igényeld! Ugye? És legyen elég bibliai józan eszünk, hogy soha nem mondunk másoknak olyat, hogy nem Isten akarata számukra az, hogy ebből a problémából kijöjjenek. Az Ő akarata mindig a győzelem. A gyógyulás, a megszabadulás, az üdvösség, a gyarapodás és győzelem — mindenkor.

Én ezt olvastam az én Bibliámban. A tiéd ugyanaz? Mit mondott neki Jézus? Mit mondott neki Jézus? Ez nem egy tündérmese, ez megtörtént. Ez az ember néz Jézusra, és azt mondja neki: – Jézus, tudom, hogy meg tudsz gyógyítani, hiszek ebben, hogyha akarod.

Jézus ránézett, és kinyújtotta a kezét, és megérintette őt. Ez az ember leprás. Az ő bőre undorító, és Jézus pedig megfogta őt, és rátette a kezét az ő testére, és belenézett a szemébe, és azt mondta. Mit mondott? AKAROM! Dicsőség Istennek! Akarom, tisztulj meg, gyógyulj meg!

Az egyik fordítás azt mondja, hogy: – Persze, hogy akarom, legyél gyógyult. És azonnal az ő bőre, kitisztult, megtisztult, és már nem haldoklik, hanem él. És meggyógyult, és képes arra, hogy menjen és befejezze az életét.

Ez Isten akarata! Ezt mondta Jézus. Soha nem változik meg, Ő ugyanaz, tegnap, ma és mindörökké. És Ő nem személyválogató, ha Ő ezt mondta neki, ugyanezt mondja neked is. És mi meg vagyunk arról győződve, hogy Isten akarata mindannyiunk számára, hogy meggyógyuljunk ma, a mai napon.

Néhányan azt mondják: – Ó, hogyha tényleg ez lenne, akkor már mindenki gyógyult lenne. Nem, ez helytelen. Helytelen. Hogyha ezt hiszed ezzel kapcsolatban, miért nem hiszed ugyanezt, az újjászületéssel kapcsolatban is? Isten akarata mindenki számára az, hogy újjászülessen? Össze vagyunk zavarodva ezzel kapcsolatban? Az Úr azt mondta, hogy nem akarja Isten, hogy bárki is elvesszen. És az emberek elvesznek? Igen.

Tehát, ugyan e szerint az érvelgetés, meg a mentalitás, meg a filozofálás szerint az emberek meghalnak úgy, hogy elveszettek, akkor biztos Isten akarata volt számukra az. Mert hogyha nem ez lett volna Isten akarat, akkor már mindannyian üdvözültek volna. Nagyon sok minden történik, ami nem Isten akarata.

Nagyon sok rossz dolog történik, amely nem Isten munkája, nem Isten akarata, nincs az Ő tetszésére. Miért? Mert az embernek szabad akarata van. Az ember hihet, vagy nem hihet. Az ember engedelmeskedhet, vagy lázadhat. És ez miatt, nagyon sok minden, rossz dolog történik. De ez nem változtatja meg Isten akaratát. Mondd ki hangosan: – Isten akarata, hogy mindenki üdvözüljön, de ez tőlük függ, hogy elfogadják-e, vagy sem. És folytassuk: – Isten akarata az, hogy mindenki meggyógyuljon, de ez rajtunk áll, hogy hisszük-e, hogy elfogadjuk-e, vagy sem.

Mindennel kapcsolatban ez így van? Hogy az igaz ember hit által él? Az igaz ember hitből él, és hit által jár? Elkezdtünk erről beszélni, hogy Isten akarata-e mindenki számára, hogy meggyógyuljon? És mi mondtuk, hogy meg vagyunk erről teljesen győződve, hogy az, és be fogjuk ezt bizonyítani az Igékből.

Akár itt is megállhatnánk. Ha Jézus azt mondta, akkor az. Ennek elégnek kellene lennie, hogy ez alapján cselekedhessünk. De a Biblia azt mondja, hogy két vagy három tanúbizonyság alapján erősítessék meg minden szó, és mi adtunk nektek igeverseket, nem emberek teóriáit, hanem igei bizonyságokat, igei bizonyságok után.

Emlékeztek erre? Segítsetek ebben.

 

IGEI BIZONYÍTÉKOK

Az 1. pont volt: Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás, mert Isten Igéje orvosság. Azt mondtuk, hogy Isten Igéje meggyógyít téged. És meg vagyunk győződve arról, hogyha eleget veszel magadhoz Isten Igéjéből, elegendő hosszú ideig, akkor meggyógyulsz. Bárki, bárhol, bármiből, mindenkor.

Hogyha azt mondod, hogy Isten akarata mindenki számára a gyógyulás, de azt mondanád ugyanakkor, hogy Isten Igéje nem mindenki számára van, de mi meg vagyunk győződve arról, hogy a gyógyulás is, és Isten Igéje is mindenki számára van.

 

2. pont: Erős szellem – megtart téged. Isten akarata az emberek számára, hogy néhányan gyengék legyenek a szellemükben? Bizonyosan, hogy nem. Mert a Bibliában olvastuk, hogyha elég erős a szellemed, az keresztülvisz téged bármilyen fizikai problémán, vagy gondon. A Példabeszédek 18:14-ben olvastuk. Ingyen letölthetitek az Internetről ezeket a tanításokat, és kapcsolódjatok be.

 

3. pont: Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás az eredeti teremtés miatt. Ha Isten akart volna betegséget, és fájdalmat, akkor Ádámot és Évát azzal együtt teremtette volna, hogy az már bennük van. De nem úgy teremtette. Melyik nap teremtette Isten a betegséget? Melyik nap teremtette Isten a rákot? Melyik nap teremtette Ő az izületi gyulladást? Például az AIDS-et?

A betegség nem volt az eredeti teremtésnek a része. Később jött be a bűn miatt, és az átok miatt, és az elbukás miatt. De a kezdetek kezdetén nem ez volt Isten akarata. És most sem az, mert Isten nem változik meg.

 

4. pont: Azt mondtuk, hogy biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata mindenki számára a gyógyulás, az Ő akarata miatt a Mennyben, és abban a világban, amely következik. Nehéz lenne találni olyan keresztényt, aki abban hisz, hogy Isten akarata a Mennyországban az, hogy ott betegség legyen, vagy gyengeség. A Biblia azt mondja, hogy nincs többé fájdalom, nincs többé bánat, nincs többé siránkozás, nincs többé halál. Ez volt az Ő akarata a kezdetek kezdetén. Ez az Ő akarata a végső időkben is.

Mit mond a Biblia? Azt, hogy imádkozz azért, hogy az Ő akarata meg legyen itt a földön ugyanúgy, ahogy az, az akarata meg van a Mennyországban. És Ő soha nem változott meg. Az ember vétkezett, a bűn, és az átok bejött a földre, de Isten nem változott meg. Az emberek változtak meg. Ez mindig az Ő akarata volt, hogy jó legyen, és gyógyítson, és hogy áldjon, mindig. És Isten nem változott meg.

 

5. pont: Az 5-ös pont az volt, hogy Isten akarata… [A bűn nem Isten akarata.] Biztosak vagyunk Isten akaratában, hogy a gyógyulás mindenki számára van, a betegség eredete miatt. Olvastuk a Római levélben, hogy az egy ember bűne által jött be a világra a bűn, és a bűn által jött be a halál, és a halál által jött be a betegség, és a szegénység, és mindez a dolog. Ez ennek a gyümölcse. Ha azt mondod, hogy Isten akarata a betegség, akkor ugyanazt mondod, hogy a bűn is Isten akarata, mert ez a bűnnek a terméke. Senki nem mondaná azt, hogy a bűn Isten akarata, ugye?

 

6. pont: Az volt, hogy biztosak vagyunk Isten akaratában a gyógyulást illetően, mert a betegség az ördögtől van. Ez nem az én teóriám, és nem az én véleményem. Megnéztük, Ige, Ige, Igehelyeket. És mi volt az? Jób Könyve, 2. fejezet, 7-es verse. Azt mondja az Ige, hogy Jóbot az ördög tette beteggé. A Zsoltárok 41. fejezetének 8-as versében azt olvastuk, hogy a betegség az ördögnek a gonoszsága. A Lukács Evangélium 13,16-ban Jézus a betegséget sátáni elnyomásnak hívja. Az Ap.Csel. 10,38-ban az Ige ugye a betegséget ott is sátáni megkötözöttségnek nevezi, elnyomásnak. Úgy hiszem, hogy ezt a kettőt fölcseréltem. A Lukács 13-ban volt a sátáni elnyomás. Hoppá, megint rosszul mondtam. A Lukács 13-ban volt a sátáni megkötözöttség, és az Ap. Csel. 10-38-ban sátáni elnyomásról szól az Ige.

A Szent Szellem a betegséget így nevezte. Tehát ez négy bizonyság. Ugye? Mikor a Biblia azt mondja, hogy az ördög tette őket beteggé, a betegség az ördög dolga. Amikor a betegség a sátáni elnyomás, a sátáni megkötözöttség, akkor mit kellene hinned? Hogy Istentől van? Akkor miért hiszik mégis olyan sokan ezt? Mert eltértek a Bibliától és megszerezték az ő kis végzettségeiket, és az ő teóriáikat, a véleményeiket.

Jézus azt mondta, hogy erőtlenné tették Istennek az Igéjét, az ő tradícióik, és az ő szokásaik miatt. Azt hiszik, amit hisznek, amiben ők hisznek, ahelyett, hogy abban hinnének, amit Jézus mondott. Én ezt nem akarom megtenni, és te sem. Ugye? Tehát mit akarunk most? Mit csinálunk? Hányas pontnál vagyunk most? Hetes? Azt mondjátok? Azt hittem, hogy már a hetesen végig mentünk. Nem, igazatok van! Rendben van, hetes. Ez nagyon jó. Mondhatnám azt is, hogy csak így próbára tettelek titeket, de nem ez a helyzet.

 

A GYÓGYULÁS SZÖVETSÉGE

7. pont: Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás, mindenki számára a mai napon, a gyógyulás szövetsége miatt. Valaki mondja ezt hangosan: A gyógyulás szövetsége. Készen vagytok arra, hogy örvendezzetek? A gyógyulás szövetsége. Menjünk el a II. Mózes Könyvébe, a 15. fejezetre.

Tudom, hogyha jól érzed magad, nincs fájdalmad, akkor nagyon könnyen megtehetnéd azt, hogy itt csak elücsörögsz magadban, kényelmesen. Nem igazán figyelsz oda, miről beszélünk, de ezt nem akarod megtenni, mert szükséged lesz erre majd. És azt mondod: – Ó, Keith testvér ne mond ezt fölöttem. Tudod, hogyha hosszú életet fogsz élni itt a földön, 100 év fölött is akár, akkor nagyon sok minden felett győzedelmeskedned kell majd.

Mert a te tested ugye az halandó, de még akkor is, hogyha soha nem lesz semmilyen fizikai problémád, lehet, hogy valaki, akit ismersz, annak lesz szüksége rád. Ugye? Valakinek szüksége lesz erre előbb vagy utóbb. Ezért akarsz figyelni, és azt akarod, hogy ez beléd kerüljön, mert ez nem csak elképzelés, meg ilyen fantasztikus teória, ez bibliai realitás. És ez működni fog számodra, és meg tudsz gyógyulni.

A te családod is meg tud gyógyulni, a te barátaid is meggyógyulhatnak, a te munkatársaid is meggyógyulhatnak, és ebben olyan erősen kell hinned, hogy ez a pórusaidon keresztül is már ki fog belőled jönni. És azok az emberek, akik nem hisznek benne, csak elég lesz annyi számunkra, hogy veled legyenek együtt, és azt mondják majd, hogy: – Tényleg, hát tényleg hisszük ezt! És azt mondod, hogy: – Igen, hiszünk ebben, láttuk ezt. Ugye?

Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás a mai napon, a gyógyulás szövetsége miatt. Tehát II. Mózes 15.

Nem hoztam órát ma, elfelejtettem az órámat. Úgy vélem, valakinek majd meg kell mondania, hogy mikor álljak le, vagy csak hagyom magamat vezetni, ahogy általában is teszem. II. Mózes 15,23-as vers.

Az Izraeliták megszabadultak az egyiptomi kötöttségből. Elértek a Vörös tengerhez, és pár napig mentek, és nem találtak vizet. És nagyon szomjasak voltak. Három napig víz nélkül.

2Mózes 15,23. Eljutottak Márába, de nem ihatják vala a vizet Márában, mivelhogy keserű volt. Azért is nevezék nevét Márának.

A „mara” azt jelenti, hogy keserűség. Keserű. És mit tett a nép? Valami mást tettek annál, hogy Istenben hittek volna. Ugye? Ez a helytelen válasz, a téves reakció, amikor kihívás, vagy nehézségekbe ütközik valaki.

Hogyha le akarsz ereszteni hitben, és ott akarsz lent maradni, akkor csak morgolódjál, zúgolódjál, és panaszkodjál, amikor gondjaid vannak. És éppen ezért nagyon sokan nem látják a csodákat. Miért? Nem kapnak válaszokat. Miért? Mert panaszkodnak, és zúgolódnak, és morgolódnak. És ez a hitetlenség. Ha hitben vagy, nem tudsz panaszkodni. Nem tudsz zúgolódni, és elégedetlenkedni hitben, mert a hit nem panaszkodik. A hit hálát ad. Már előtte mondtam ezt többször is. Egy ilyen kifejezés, amely nagyon sokat segített nekem. Hogy a kétség, az kétségbe esik, panaszkodik és szomorú. De a hit az örvendezik és hálát ad és örül. Még egyszer elmondom, és mondjátok velem együtt: A kétség az kétségbe esik, az panaszkodik, és szomorú.

Mi van akkor, ha találkozol valakivel, és morgolódik, és szomorú? Mit tudsz róla? Nincsenek hitben. Nem lehetnek. Mert mit tesz a hit? A hit örvendezik és hálát ad és örül. És akkor kérdezed azt, hogy miért kellene nekem most örülnöm? Egy rossz jelentést kaptam. Rosszul érzem magam. Miért kellene nekem örülnöm? Ha hinnéd a Bibliát, akkor lenne valami, amivel kapcsolatban tudnál örvendezni, mert a Biblia azt mondja, hogy az Ő sebeivel meggyógyultál, és hosszú élettel elégít meg téged az Úr. Ha ezt hiszed, akkor már ezen tudsz örvendezni, azzal ellentétben, tehát annak ellenére tudsz örvendezni, ami van a testedben. Mert ez egy olyan jelentés, hogy kijössz abból, amiben vagy. Ugye?

Ezért panaszkodtak, és azt mondták Mózesnek: – Ó, „mit igyunk”? Nyomást helyeztek Mózesre, „ő pedig az Úrhoz kiáltott, és mutata neki az Úr egy fát és beveté azt a vízbe, és a víz megédesedék”… (2Móz. 15,24-25)

A keserűt édesre lehet-e változtatni? Ugye a betegség is egy keserű pirula. Lehet-e a keserűség édes? Változhat-e édessé? Bármilyen betegség, kinövés vagy fertőzés, válhat-e egészségessé, tisztává és normálissá? Igen! Igen!

És hogyan történt ez? Mutatott neki egy fát. Olvastunk-e már Igéket ezzel a fával kapcsolatban? Ez egy nagyon prófétai dolog itt. Mert ez a jövő felé mutat. A Biblia azt mondja, hogy Jézus a fán függött. Ugye? És átokká lett értünk. Átkozott lett, amikor ott, azon a fán függött. Miért? Hogy az Ábrahám áldása a pogányokra jöhessen. És, hogy a Szellemnek az ígéretét elnyerjük hit által. Ugye?

Keserű volt-e az, Jézusnak, amivel szembe kellett néznie a kereszten? Nem az Ő bűneiért volt, hanem a mi bűneinkért. A mi békességünknek a büntetése volt rajta. És a Biblia azt mondja, hogy elvette a mi gyengeségeinket, és a betegségeinket hordozta, s a fájdalmainkat.

És amikor bevetették azt a fát a vízbe, azt mondtam, hogy amikor bevetették azt a fát a vízbe, a keserű megváltozott. És hogyan tette ezt? Csoda volt! Csodára volt szükség. Ugye? A molekulák megváltoztak, a keserű édessé vált, és csak így megtörtént.

Válhat-e a keserűség a te életedben édessé? És ha azt mondod, hogy: hú, keserű az én házasságom, keserűségem van a gyerekeimmel, az én munkahelyemmel. Tudod mi történt akkor, amikor odaértek ehhez a vízhez, és próbáltak belőle inni, de rájöttek, hogy keserű? Azt gondolták magukban, hogy új vízforrásra van szükségünk. Mert ez a víz, ez már öreg, és szükségünk van egy új vízre. Ez már öreg, úúú, ez már keserű, nem lehet ezt már megjavítani. Szükségünk van új vízre.

És nagyon sokan ezt gondolják: az én házasságon az szörnyű, szükségem van egy új feleségre, egy új férjre, új gyerekekre van szükségem, ezek őrültek! Egy új munkára van szükségem, egy új főnökre, ez undorító, nagyon rossz. És az egyedüli megoldás erre, hogy egy újat kapok.

Nem, nem ez az egyedüli megoldás! Egy olyan Istent szolgálunk, aki a keserűt édesre tudja változtatni. Ugye? Megtette, és még most is megteszi. Ne, ne légy készen, hogy eldobod magadtól a dolgokat. Isten beletett téged ezekbe a helyzetekbe. Abba a környezetbe, ahol vagy. Lehet, hogy hibákat követtél el, vagy körülötted az emberek hibákat követtek el, de mindegy bármennyire is keserű, és rossz, szörnyű, de hinned kell Istenben, hogy Ő képes arra, hogy édessé változtassa. Én ezt már láttam. Újra, és újra. Olvassuk tovább. Megtette, és a keserűvíz, édessé változott.

2Móz. 15,25. …Ott ada néki rendtartást, és törvényt és ott megkísérté.

Ez szövetségi nyelvezet. Hogyha megnézed ezeket a szavakat és az eredeti jelentésüket, a szövetséggel kapcsolatos dolgokban használták ők ezt. De itt Isten valamit megalapozott. Azt mondja itt az Ige, hogy Isten adott nekik rendtartást és törvényt, és ott megkísérté [választás elé állította őket]. És azt monda: mindannyian isszák az édes vizet. A szomjukat kioltották, ugye, elégedettek, és tudják, hogy a csodáknak a jelenlétében állnak. Lehetetlen volt számukra, hogy pár pillanattal ezelőtt ezt megihassák.

 

ÉN VAGYOK

És az Úr szólt hozzájuk, és azt mondta nekik:

 2Móz. 15,26. Ha a te Uradnak, Istenednek szavára hűségesen hallgatsz, és azt cselekszed, ami kedves az Ő szemei előtt, és figyelmezel az Ő parancsolataira, és megtartod minden rendelését, egyet sem bocsátok reád [engedek rád] ama betegségek közül, amelyeket Egyiptomra bocsátottam, mert én vagyok az Úr, a te gyógyítód.

Ez nagyon hatalmas dolog. Ez egyike azoknak a hatalmas ÉN VAGYOK kijelentéseknek, Isten Igéjében. Emlékeztek rá, amikor Jézus azt mondta, hogy: Én vagyok? Amikor jöttek, hogy Őt elfogják? És kérdezte tőlük: Kit kerestek? És azt mondták: Jézust. És Ő azt mondta: Én vagyok! És mindannyian a földre estek. Emlékeztek, amikor Mózes az égő bokornál állt, és azt mondta: mit fogok mondani, hogy ki küldött engem? És azt mondta Isten: mond nekik; „Én Vagyok” küldött téged. Te vagy, kicsoda? Ő túl sok arra, hogy kimondjuk szavakkal.

Én Vagyok, ha ezt tanulmányozod, és megnézed a szavakat, és megnézed az eredeti jelentéseket, amikor az Ige itt azt írja, hogy: Én vagyok az Úr, a te gyógyítód. Ez egyike azoknak a teljes, hatalmas megnevezéseinek, Istennek, a Jehova Raffa például. Azt mondta Isten: Én vagyok Jahve Raffa. Ez hatalmas! Hányan hiszitek, hogy Isten hatalmas? Komolyan veszed-e az Ő neveit? Azt mondta: Én vagyok Jahve!

Sokan tanulmányozzák, vitatkoznak, hogyan is kell ezt kiejteni, ugyanis a héberben hozzá kell adni a magánhangzókat ehhez a három mássalhangzóhoz, hogy ki lehessen ejteni. Sokféleképpen mondják, ejtik ki ezt a Jahve szót, és tudom, hogy nagyon összezavarja ez a mi kis dalunkat, amikor „Dzsehova Dzsairát” [Jehova Jihre] énekelünk.

De mit is jelent ez? Mit jelent a Jahve szó? Jahve azt jelenti: az, AKI önmagától létezik, AKI, önmagát tartja fent, a hatalmas ÉN VAGYOK. Mit jelent az Én Vagyok? ÉN LÉTEZEM! ÉN VAGYOK!

Tudod, miért létezel? Mert Ő van, azért. Mielőtt te voltál, Ő VAN. Tudod, miért van a föld? Mert Ő VAN. Tudod, miért van a nap, az univerzum? Mert Ő VAN. És itt a dolog lényege. Nem azt mondta Isten, hogy Ő volt, és hogy Ő lesz. ÉN VAGYOK! Ő VAN!

Mi van 10 millió évvel ezelőtt? Mi volt? Ő van. Nem volt. Ő van. Az idő Istennél nem olyan, mint nálunk. A Biblia beszél olyan időkről, amikor az idő többé nem lesz. Az idő egy olyan dolog, amelyet mi átmenetileg megtapasztalunk, de Isten van, és itt a dolog lényege. Ő nem függ senkitől, vagy semmitől, hogy Ő létezhessen. Isten nem függ senkitől. Ő Jahve, a hatalmas ÉN VAGYOK. Az, aki önmagától létezik, aki nem függ senkitől. Semmilyen forrástól, semmilyen erőtől nem függ, mert minden Tőle függ. Attól, hogy Ő van, hogy Ő létezik.

Vegyél levegőt. A szíved dobbant újra. Ugye? Miért? Mert Ő van. Amiért ez a föld kering, amiért a nap még fénylik és süt. Minden az Ő szavának ereje által van fönntartva. Mert Ő van. Az Ő szava tartja fönn a mindenséget.

Amikor azt mondja Isten, hogy: Én vagyok, akkor ki vagy? Mi vagy? Ahhoz, hogy te el tudd azt mondani, mindazt, ami Isten maga, hogyan mondanád azt, hogy kicsoda Isten, és milyen Ő? Nem tudod leírni szavakkal, azt a mindent, amit Ő magába foglal, és ezért azt mondod: Ő van! Isten azt mondta: ÉN VAGYOK!

Nem történt meg ez olyan sokszor, de párszor megtörtént az, hogy Isten vett egy nevet, és összeillesztette a Jahve szóval. Ez olyan fontos, barátaim. És azt mondja: Én vagyok az Úr, aki meggyógyít téged. Amikor azt mondja, hogy: Én vagyok az Úr, aki meggyógyít téged. Ki az, akinek joga lenne ahhoz, hogy jöjjön, és azt mondja, hogy Ő megváltozott? Ő, olyan volt! Az Úr, aki meggyógyít téged, Ő volt, hogy a hatalmas VAGYOK, az volt.

Senkinek nincs joga ahhoz, hogy ilyent állítson! Én vagyok, Ő még van. És az Isten, aki meggyógyít téged, még mindig az az Isten, aki meggyógyít téged. És mindig is az az Isten lesz, aki meggyógyít téged, mert mindaddig, amíg Ő van, Ő az az Isten, aki gyógyít téged, aki meggyógyít. Ez a szövetség.

 

A GYÓGYÍTÓ ISTEN

Itt megalapozott valamit Isten. Egy rendelet, egy törvény. Meg van alapozva. És mi ez? ÉN VAGYOK ISTEN, AZ ÚR, AKI MEGGYÓGYÍT TÉGED! ÉN VAGYOK JAHVE RAFFA.

Isten, aki meggyógyít téged. Mondjátok ki hangosan: Ő van! Az Úr, aki meggyógyít engem. Ez a szó, hogy Raffa, szó szerint azt jelenti: gyógyít, megszerel, visszaállít, visszaállítja az eredeti a rendes állapotába. Visszaállít a rendes állapotba. Dicsőség Istennek!

Mondjuk ki hangosan: Ő az Úr, aki meggyógyít engem, az Úr, aki rendbe hoz engem. Ő az Úr, aki visszaállít engem a rendes állapotba!

A betegség, az rendellenes. Az, hogy gyenge vagy, hogy tönkrement vagy, az rendellenes számunkra. Az, hogyha nincs pénzed, az is abnormális. Ugye? Nem volt elég Ámen tőletek. Mondjátok ki hangosan: Anyagilag tönkremenni, az nem normális a számomra.

A szövetség… Menjünk, el az V. Mózes 7-re. Túl gyorsan megyünk. Menjünk el a II. Mózes 23-ra, 25. vers. Jelöld meg ezeket a Bibliádban, hogy másokkal is meg tudd majd osztani. Nem elég valakinek azt mondani, hogy valamit hiszel, hanem az Igéből bizonyítsd be. 25. vers. Ott vagytok? Azt mondta:

2Móz. 23,25-26. És szolgáljátok az Urat a ti Isteneteket, akkor megáldja a te kenyeredet és vizedet; és eltávolítom tiközületek a betegséget. – Dicsőség Istennek! – El sem vetél, meddő sem lesz a te földeden semmi; napjaid számát teljessé teszem.

Dicsérjük az Urat. Felolvasom ezt nektek az NIB fordításból: „Imádd az Urat, a te Istenedet, és az Ő áldása a vizeden, és az ételeden lesz…

A Biblia elmondja nekünk, hogy miért adunk hálát, amikor eszünk, hogy az, amit együnk az megszentelődjön két dolog által: Isten Igéje által, és az ima által. A vallás ezt nagyon leegyszerűsítette, hogy kegyelmet mondunk az étel fölött. Sokan azt sem tudják, mit jelent ez. Tehát nagyon sok mindenki számára semmit nem jelent. De nagyon sokan tudják, hogy a hálaadás létezik, de ennél az több. Az Ige nem azt mondja, hogy csak hálaadás. Hanem az, hogy amit eszel, az megszentelődjön. S mit mond az Ige? Hogy megáldom, amit eszel, és amit iszol. És hogyha valaha is meg kellet áldani, ha szükség volt arra, hogy amit eszünk, és iszunk, az meg legyen áldva, az most van. Ugye? Az, bizony most van! Mert elég sok baktérium van abban, amit eszel, és iszol, hogy téged megbetegítsen.

De van-e Istennek ereje arra, hogy megszentelje, meg tudja-e áldani, amit eszel, és iszol? És, hogy megszabadítson téged a betegségtől. Azt írja a Biblia, hogyha bármi halálosat iszol, nem fog ártani neked. Ugye? És meg tudja-e Isten eleveníteni számodra azt az ételt, hogy téged az tápláljon, és megerősítsen. Ezért, amikor elkezdesz helyesen gondolkodni, a te imád az nem csak ilyen mindenféle kegyelem mondás.

Az emberek olyan vallásosak ezzel kapcsolatban, ha nem áldottad meg az ételt. Nem ehetsz, mert nem imádkoztál. Azt sem tudják, miért teszik, csak vallásoskodnak. Nem, nem, nem! Hálásak vagyunk azért Istennek, hogy van elegendő ételünk és italunk, és azt akarjuk, hogy ez a dolog megszentelődjön. És aztán ezt a steaket, beszólítjuk a szolgálatába. Ezt a krumplit Isten szolgálatába szólítjuk. Legyen azért megszentelve, mert jön a szolgálatba. Szenteljük meg, áldjuk meg. És azt az energiát, amit ebből nyerünk, arra fogjuk használni, hogy Istent fogjuk szolgálni, és azt az egészséget is arra használjuk, hogy Őt fogjuk szolgálni minden napon. Mondjatok erre egy Áment.

Azt mondja a NIB fordítás: Imádd az Urat, a te Istenedet, és az Ő áldása a te ételeden, és a te vizeden lesz. És elvetem közületek a betegséget. Az angol verzió azt mondja: minden betegségeteket. Bibliát olvasom, és te is a Bibliát olvasod.

Mit mondott Isten? Eltávolítom tiközületek a betegséget! Az egész nemzetről beszél. Emberek millióiról beszél. Megtette Isten? Igen, megtette. A 105-ös Zsoltárban 37. vers azt mondja: Kihozta az Ő népét ezüsttel, és arannyal, és nem volt egy gyenge sem az ő törzseikben. És emberek millióiról beszélünk most. Milliókról beszélünk.

Ez volt Isten akarata számukra. És meg tudja ezt tenni Isten számunkra is. Istennek van ereje arra, hogy egy egész gyülekezetet egészségben tart. Egy egész nemzetet egészségben tart. És azt mondod: bárcsak megtenné Isten ezt ezért a nemzetért.

Nagyon sokan vannak a mi nemzetünkben, akik nem hisznek Istenben. Nincsenek szövetségben. Vannak emberek, akik mindenfélét imádnak. Egy nemzetnek kellene lennünk Isten alatt. Ez Istennek az akarata és elhívása számunkra, de nem abban vagyunk. Vannak emberek, akik az ördögöt imádják, és azt mondják, hogy: Ó, ez az összes többi megnevezés ez csak, másfajta megnevezése Istennek, de ugyan az az Isten. Nem, nem! Nem ugyanaz az Isten! Menjünk vissza egy picit a 24. versre.

2Móz. 23,24. Ne imádd azoknak isteneit, és ne tiszteld azokat, és ne cselekedjél az ő cselekedeteik szerint; hanem inkább döntögesd le azokat és tördeld össze bálványaikat.

Ha Istennek tökéletes akarata meglenne ebben az országban, akkor nem lenne imádata semmi másnak sehol sem. És pont. És azt mondod, hogy: hát, ez politikailag nem helyes. Tolerálnunk kell más vallásokat is. S, ha te igazi keresztény vagy, akkor nem tudod tolerálni azt. Mert egy igazi keresztény nem ismerhet el bármilyen más istent. Vagy, hogy létezne Jézuson kívül másféle út, amely Istenhez vezet?! Mert ha ezt teszed, nem vagy keresztény. Nem tudunk uralmat gyakorolni mások fölött, de magunk fölött igen. S meg tudjuk tisztelni Istent, és ragaszkodhatunk ahhoz, amit Ő parancsolt nekünk.

És Ő azt mondta nekünk, hogyha Őt szolgáljuk… Hányan próbáljátok és szeretitek Istent szolgálni? Hogyha Istent szolgálod, akkor erre minősülsz. Hogyha saját dolgaidat akarod tenni, és nem akarod Istent szolgálni, bocsánat, ez nem számodra van. Az emberek ezt nem szeretik hallani, de ez így van. Valaki mondja azt, hogy szövetség.

 

A SZÖVETSÉG FONTOSSÁGA

A szövetség nagyon komoly dolog Istennél. Ha tanulmányoznád, akkor tudnád. A Bibliát úgy hívják, hogy – kettéosztották – és Ó Testamentum és Újtestamentumnak nevezik. Ez a latin szó a szövetségre a Testamentum. Nagyon sokszor ugyanazok az emberek kétféleképpen fordították a szövetséget a Bibliában, egyszer testamentum, egyszer szövetség, de erre nincs szükség. Szövetségről van szó, ugyanazt jelenti. Ószövetség, Újszövetség. Valaki mondja, hogy szövetség.

A szövetség nagyon fontos Istennél. Miért szövetség? Hadd olvassak pár definíciót. Az egyik legjobb szó, amit erre tudok használni, az összekötés, összekapcsolás. A szövetség, az egy kötés. Az angol definíció azt mondja, hogy egy formális, komoly megegyezés, amely kötelez. Amikor én a szövetség szóra gondolok, akkor az elkötelezettség szó jut az eszembe, hogy el vagy kötelezve. Egy olyan korban élünk, még ebben az országban is, néhány évtizeddel ezelőtt, amikor egy ember azt mondta neked, hogy: Hello! És megrázta a kezedet, és azt mondta neked, hogy megteszi, akkor ennyi volt. Ennyi volt egy ígéret, és súlya volt.

De manapság 98 oldalas szerződéseket lehet írni, és öt ügyvéded is lehet, és akkor sem biztos, hogy el lesz végezve az a dolog. Mert az embereknek nincs méltóság [felelősség tudat, elkötelezettség] az ő szavukban, és nincs megértésük a Szövetségről. Ha szövetségben vagy, akkor el vagy kötelezve, akkor kötelezve vagy valamire. Nem lehet megfeledkezni róla, nem lehet megtörni, feltörni, nem lehet megsértődni, megharagudni, és azt mondani, hogy: hát elegem van ebből. Szövetség, szövetség. Istennel a Szövetség, az örökké tart. Örökké tart a Szövetség Istennél. Dicsőség Istennek!

Van-e egy szövetség a gyógyulásra? Isten megalapozott-e itt valamit? Kijelentette-e magát? És azt mondtam, hogy két része van a szövetségnek. A te részed, és az Ő része. El kéne magad kötelezni arra, hogy a te részed megteszed. Meg kell-e változnod, hűségesnek kell-e lenned, hogy megtedd a te részedet? Mi a helyzet Istennel? Számíthatsz rá? Isten vajon hűséges lesz-e az Ő részéhez ebben a szövetségben? Tartja-e magát ahhoz, amit megalapozott ebben a szövetségben? Ha megteszed azt, amit Isten kér tőled, akkor kötelezi Őt, az Ő szava. De ha nem teszed meg, akkor nem. Nem várhatod el Istentől, hogy megtegye számodra azt, ha te nem teszed meg a te részedet.

Hányan tudjátok, hogy a Leviták Könyvében, a IV-V. Mózesben is megmondta nekik, hogyha engedelmeskedtek, ezek az áldások szállnak majd rátok. Ha nem, mi van akkor? Akkor ugyanilyen áldottak lesztek? Nem! Nem, nem!

Mi van akkor, hogyha lázadsz Isten ellen, és a saját dolgaidat akarod tenni? Nem érdekel téged Isten, nem érdekel, mit akar. Mindenkinek azt mondod: felejtsétek el Istent. Akkor meg az átkok lesznek a tieid. Nem fogsz az áldásokban élni. Sokan vannak, akik nem akarnak ebben a szövetségben élni Istennel, de az áldásokat szeretnék. Ez így nem működik. Te megakarod tenni a te részedet. Ez az egész életünk, megtenni azt, amit Isten kér tőlünk. Ez az egyedüli jó élet, amely van.

Most menjünk el az V. Mózes 7-re. A szövetségről beszélünk. A gyógyulás szövetségéről. Azt mondta: Én vagyok Jahve Raffa. És vagyok az Úr, aki meggyógyít téged, aki megszerel téged, aki visszaállít téged a rendes állapotba. Nagyon szeretem hallani, és azt a tényt is, hogy ez a Bibliából van. Azt mondja Isten: Én vagyok. Isten még mindig van? Megváltozott? Nem, nem változott meg. Az emberek megváltoztak, de Ő nem.

Én vagyok az Úr, aki meggyógyítalak téged. Néhányan úgy fordítják, hogy az Úr a te orvosod. Van-e orvosod? Lehet, hogy van természetes orvosod. De az orvos is a tiéd, de meg van neked az Orvos, maga. De amikor az összes más orvos azt mondja neked: semmit nem tudunk tenni… Tudjátok ez nagyon elhamarkodott kijelentés, amikor az orvos rád néz, és azt mondja: hogy nem lehet semmit sem tenni. De tudod, akkor lennének igazán becsületesek, amikor azt mondanák: mi nem tudunk semmit sem tenni. Mi nem tudunk ezzel már mit kezdeni.

De amikor az emberek nem tudják, mit tegyenek, akkor van még egy „doktor” [Doktor Názáreti]. Egy másik „orvos”, akinek van egy másik véleménye. Akkor kellene egy másik diagnózis, magától az Orvostól. Kérdezd meg Őt, hogy meggyógyulhatsz-e? Kérdezd meg Őt, hogy lehet-e ezzel valamit kezdeni? És tudod, mit fog mondani? Ugyanazt fogja mondani, amit évszázadokkal ezelőtt. Azt fogja mondani: Én vagyok. Én Vagyok. És mindig is leszek, az az Úr, aki téged meggyógyítalak, aki téged megszerellek, aki téged visszaállítalak a megfelelő, rendes állapotba, aki téged teljessé teszlek. Valaki mondja: Dicsőség Istennek! Dicsőség Istennek! Mondjátok hangosan: Van egy Gyógyítóm! A Gyógyító van meg nekem! Ő az én Gyógyítóm, az én Orvosom! Dicsőség Istennek!

Ha Orvosod van, akkor kellene, hogy gyógyult legyél! Nem? Ha van egy Gyógyítód. Hogyha autód van, akkor nem sétálnod kell mindig. Ugye? Hogyha van házad, akkor nem híd alatt kell laknod. Ugye? S, ha van egy Gyógyítód, akkor gyógyultnak kellene lenned. Ennek kellene lenned. És most Jézust idézem. Ezt mondta egy asszonnyal kapcsolatban, aki beteg volt, a Lukács Evangéliumban. Aki meg volt kötözve, ugye? Azt mondta, ennek az asszonynak gyógyultnak kellene lennie. V. Mózes 7. menjünk tovább.

5Mózes 7,9. És hogy megtudjad, hogy az Úr, a te Istened, Ő az Isten, a hűséges Isten, aki megtartja a szövetséget… – Soha nem töri meg a szövetséget. Az emberek nem hűségesek hozzá, de Ő mindig hűséges. – …aki megtartja a szövetséget és az irgalmasságot ezeríziglen azok iránt, akik Őt szeretik, és az Ő parancsolatait megtartják.

Az egyik nagy szívesség, amelyet tehetsz a gyerekeidnek, és az unokáidnak, hogy Istent szolgálod egész életedben. Teljesen szolgáld Istent. Mert Isten neked legális jogot ad arra, hogy a te utódaid számára tegyen dolgokat. Nagyon sok dolog van ebben. Id. Kenneth Hagin, az én hitbéli atyám. Évtizedekkel ezelőtt az ő fia a katonaságban volt, a bolygónak a másik felén, és az Úr felébresztette őt az éjszaka kellős közepén. Hagin testvérről beszélek. Fölébresztette őt az Úr, és azt mondta neki, hogyha nem szolgáltál volna engemet, és ha nem engedelmeskedtél volna nekem… mert ugye el kellett hagynia Kenneth Haginnek mindazt, ami biztos volt az életében, és utaznia kellett, akkor is, amikor nem akart. El kellett hagynia az ő családját, és utaznia kellett, amikor nem akart.

És azt mondta neki az Úr; hogyha nem engedelmeskedtél volna nekem, akkor most egy dobozban hozták volna vissza a te fiadat. De azért, mert engedelmeskedtél nekem, haza fog jönni, és le fogja élni a teljes életét.

És ő nem tudott erről, de azon az éjszakán, azokban az órákban kint volt az ő fia. Nem is Istenről gondolkodott, és valami motorbicikliken rallyztak a többi fiúval. És egy szakadék szélén voltak. És nem tudta kezelni a motorbiciklit, és lecsúszott egész a szélére. Azt hitte magáról, hogy meghalt, hogy lecsúszott, hogy leesett, a szakadékba. Azt hitték róla a többiek is. De a következő dolog, amit tudott, hogy ismét ott volt az útnak a közepén. És mentek tovább, és folytatták az útjukat az éjszakában. És másik nap megnézték, visszamentek oda, és látták, azokat a jeleket az úton, mintha valaki lezuhant volna, és lement volna az útról. És nem tudtak rájönni, hogy mi történhetett.

Ő ezt nem tudta. Kenneth Hagin ezt nem tudta. Az Államokban volt, éjszaka aludt, és az Úr fölébresztette őt, és azt mondta neki az Úr: Azért, mert engedelmes voltál, ezért hazajön a fiad.

Barátaim, amikor Istennek engedelmesek vagyunk, nem arról van szó, hogy Istennek kedvencei lennének, hanem Istennek legális jogot ad a közbelépésre, mert mi megtartjuk a mi részünket ebben a szövetségben. Hallgatjátok, amit mondok? Mi engedelmesek vagyunk. Megtesszük, amit Isten mondott nekünk, és ha ezt megtesszük, akkor minden jogot megad Istennek arra, hogy Ő megtegye mindazt, amit mondott felőlünk. Hogy megtartson bennünket, hogy védelmezzen bennünket, hogy meggyógyítson bennünket, és hogy hosszú életet élhessünk.

És mit mondott Isten? Hogy elveszem közületek a betegséget. A napjaitok számát teljessé teszem. Olvassuk tovább. Ő a hűséges Isten, aki megtartja a szövetséget.

5Mózes 7,12. Ha pedig – ha pedig – engedelmeskedtek e végzéseknek, és megtartjátok, és teljesítitek azokat: az Úr, a te Istened is megtartja néked a szövetséget és irgalmasságot, amely felől megesküdött a te atyáidnak.

13. És szeretni fog téged, és megáld téged, és megsokasít téged; – Mit olvastunk ezelőtt? A ’ha’ szót. Ha, ha. Ha azt választod, hogy Istennek engedelmes leszel, és megteszed az Ő akaratát az életedben. Ha te a saját dolgaidat fogod tenni, akkor erről el is felejtkezhetsz. Ha engedelmeskedsz neki, Ő – szeretni fog téged, és megáld téged, és megsokasít téged; és megáldja a te méhednek gyümölcsét… – Az mi? A gyerekeid. És a te földednek gyümölcsét.  A te vállalkozásaid, a befektetéseid, amivel dolgozol. – …gabonádat, mustodat és olajadat; teheneid fajzását és juhaidnak ellését azon a földön, amely felől megesküdt a te atyáidnak, hogy néked adja azt.

14. Áldottabb leszel minden népnél; nem lesz közötted magtalan férfi és asszony, sem barmaid között meddő.

Van egy humoros kis történet ezzel kapcsolatban. Volt egy asszony, aki felolvasta ezeket az Igéket a gyerekeinek. Kicsik voltak még, és volt egy kutyájuk, aki beteg volt. És jött a 4 éves kisfiú, és beteg volt a kutyája. És azt mondta: Anyu azt mondta, a Sep – ami a kutyájának a neve volt – nem tartozik a mi állatainkhoz. És aztán azt mondta az anyuka, hogy: hát, úgy hiszem, hogy igen. És aztán Sep-re rátették a kezüket, és mielőtt beesteledett volna Sep rendben volt. Igen, azt mondta itt az Ige, hogy a te állataid, teheneid, juhaid. Ugye?

15. És távol tart tőled az Úr, minden betegséget… – Minden betegséget! Ugye milyen csodálatos! Mennyit? Mindet. – …és Egyiptomnak minden gonosz nyavalyáját, amelyeket ismersz; nem veti reád, hanem mindazokra, akik gyűlölnek téged.

Nem éri meg gyűlölni minket. Ugye? Szövetségi nyelvezet ez? Van-e szövetségünk Istennel? Néhányan azt mondják, hogy a legtöbb rossz mondat ezzel kezdődik: hát, ez csak a zsidóknak volt! Ez csak a zsidóknak volt. Izrael számára adatott, ez már elmúlt.

Nagyon örülök, hogy ezt fölhoztad. Menjünk el az Újszövetségbe. Készen vagytok? Van még időtök? Menjünk el a Római levél 2. fejezetére. Ezért készüljetek arra, hogy örömkiáltásokba kezdtek majd. Meg tudtok-e velem egyezni abban, hogy a gyógyulásnak van egy szövetsége? Függetlenül attól, hogy ki számára adatott, van egy szövetség a gyógyulásról.

A gyógyulás szövetsége, amelyet Isten a zsidókkal kötött, hogyha engedelmeskednek neki, és megteszik azt, amit Isten kér tőlük, akkor megtartja őket a betegségtől. Elveszi a betegséget közülük. És be tudják tölteni az életüket. Gyógyultak lesznek, erősek lesznek, egészségesek. Isten akarata volt, hogy az Ő népe számára, hogy ők betegek legyenek? Nem! Azt mondta Isten, hogyha megtartjátok velem a szövetséget, akkor bizony gyógyultak lesztek.

 

KINEK A SZÁMÁRA ADATOTT?

Az emberek azt mondják, hogy: Ó minden a zsidók számára van. Minden, ami az Ószövetségben van, az csak a zsidóknak adatott, csakis a zsidóknak. És, tudjátok mit? Én lehet, hogy bele is egyezek ebbe, mert én is egy vagyok közülük. Halleluja!

Most ne legyetek nagyon csendben. Már olvastad Róma 2-őt, vagy a Galata levelet? Akkor nem kellene, hogy meglepjen téged ez a kijelentés. Róma 2., ott vagytok?

Róma 2,28. Mert nem az a zsidó, aki külsőképpen az; sem nem az a körülmetélés, ami a testen külsőképpen van:

Nem kell visszavizsgálgatnod a származási ágadat, egészen vissza Ábrahámig, hogy vajon, hogy lehetsz te zsidó. A 29-es vers elmondja.

29. Hanem az a zsidó, aki bensőképpen az; a szívnek szellemben, nem betű szerint való körülmetélése az igazi körülmetélkedés, amelynek dicsérete nem emberektől, hanem Istentől van.

Mi a helyzet velünk? Ez hatással van ránk? Megváltoztunk-e a bensőnkben? Történt-e valami a szívünkben, a szellemünkben?

Ez csak a zsidóknak van — akkor, amikor ezt hallod, akkor kiáltanod kell, hogy: dicsőség Istennek, mert én az vagyok! Halleluja. Olvassuk tovább. Az idő miatt a Galata 3-ra menjünk el. Ez itt elmondja…

Galata 3,7. Értsétek meg tehát, hogy akik hitből vannak, azok az Ábrahám fiai.

Hányan vagytok itt hitből? Ábrahám fia vagy? Ki a zsidó? A zsidó szó, az egy rövidített változata a Júda szónak. Ki a zsidó? Az, ugye, aki a Júda törzséből való. Tehát, Ábrahámnak a leszármazottairól beszélünk, akiknek volt szövetsége Istennel. Te egyik vagy ezek közül. Tehát hit által.

Teljesen mindegy, hogy milyen háttérből származol, hogy milyen nyelven beszélsz. És nem tudod, hogy honnan származol, vagy kik az elődeid, de ezt nagyon egyszerűen meg tudod mondani: Istentől születtem. És ezért Ábrahám leszármazottja vagyok. Ábrahámnak egy gyermeke vagyok. Hit által, Jézus Krisztusban. Minden, ami az Övé, az enyém. Az hozzám tartozik.

Ha neki volt egy szövetsége, és az ő leszármazottainak volt egy szövetsége, minden, ami abba a szövetségbe tartozott, az rám is vonatkozik, mert én Ábrahám magva vagyok, hit által Jézusban. Ez igaz, vagy nem? Olvassuk tovább ezt a fejezetet. 26-os vers. Nem az én elképzelésem, nem az én gondolkodásom. Tehát a 26-os vers.

26. Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusba vetett hit által.

27. Mert akik, Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöztétek fel.

28. Nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nő; mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban.

Hogyan kerülsz te bele a dolgokba manapság? Hit által, Jézus Krisztusban. Miért nem kiáltoztok? Néhányan csak így néztek rám. El tudod olvasni a Bibliát? Ne bonyolítsd, csak higgyed. Higgyél benne. Csak higgyél benne.

29. Ha pedig Krisztuséi vagytok, tehát az Ábrahám magva vagytok és örökösök vagytok az ígéret szerint.

Az ígéret szerint. Az ígéret szerint, örökösök vagytok. A zsidók számára van? Akkor dicsőség Istennek. Itt vagyunk. Hogyha másként gondolkodtál, menj vissza a Bibliába. Menj vissza a Bibliába! Nem a teóriákra, véleményekre, és elképzelésekre. Mondja mindenki hangosan: Vissza a Bibliába! Vissza a Bibliába! Menjünk el a 6. fejezetre a Galata levélben. Sok-sok ilyen Igevers van az Új Szövetségben. Elolvastad őket? Azt mondja az Ige.

Galata 6,15. Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés, sem a körülmetéletlenség nem használ semmit, hanem – mi? – az új teremtés.

Hogyan leszel új teremtés? Újjászületsz.

16. És akik e szabály szerint élnek, békesség és irgalmasság azokon, és az Istennek Izraelén.

Ki Istennek Izraele? Az új teremtés. Az új teremtés. Nem a körülmetélkedés, nem a körülmetéletlenség, nem arról van szó, hogy az elődeidet vissza tudod-e követni. Az új teremtésről van szó. Új teremtményről, és ez azt jelenti, hogy mindez hozzánk tartozik. Mindez hozzánk tartozik! Ne hagyd, hogy valaki kivegyen egy jó Igét az Ó Szövetségből, és azt mondja, hogy ez csak a zsidóknak volt. Ilyenkor csak kiálts, és azt mond, hogy: Igen, ez számomra van! Számomra! Számomra adatott! Én Ábrahám magva vagyok. Az vagyok! Az vagyok! Istennek Izraele vagyok!

Új teremtés vagyok, újjá születtem, a bensőmben zsidó vagyok! A szívemben vagyok körülmetélve. Ugye? Ezért hozzám tartozik. Hozzánk tartozik. Ki tartozik hozzánk? Jahve Raffa. Én vagyok az Úr, aki meggyógyítalak téged. Ábrahám leszármazottjaihoz tartozott, és én egyike vagyok azoknak. Egy kicsit izgatottabbá vált a szívetek? Dicsőség Istennek! Menjünk el a Zsidó levél 8-ra. Még nem fejeztem be. Még elbírtok egy kicsikét? Nem csak, hogy örökös vagyok, az ígéretek örököse. Nem csak az Ábrahám áldásainak örököse vagyok, hanem egy új szövetségben vagyok Istennel.

Zsidó 8,6. Most azonban annyival kiválóbb szolgálatot nyert, amennyivel jobb szövetségnek közbenjárója, amely jobb ígéretek alapján köttetett. – Halleluja!

7. Mert, ha az első kifogástalan lett volna, nem kerestetett volna hely a másodiknak.

8. Mert dorgálván őket, így szól: Íme, napok jönnek, azt mondja az Úr, és az Izrael házával és Júdának házával új szövetséget kötök.

9. Nem azon szövetség szerint, amelyet az ő atyáikkal kötöttem ama napon, amikor kézen fogtam őket, hogy kivezessem őket Egyiptomból, mert ők nem maradtak meg az én szövetségemben – megtörték azt a szövetséget, és – ezért én sem gondoltam velük, azt mondja az Úr.

10. Mert ez az a szövetség, melyet kötök az Izrael házával, ama napok múltán, ezt mondja az Úr: – Kivel köti ezt a szövetséget az Úr? Izrael házával. – Adom az én törvényemet az ő elméjükbe, és az ő szívükbe írom azokat, és leszek nékik Istenük és ők lesznek nékem népem.

El tudjuk-e ezt fogadni számunkra? A mi szívünkben történt ez a változás? És ez vonatkozik mindenkire, aki bármilyen törzsből, bármilyen népből jön, legyél zsidó, vagy más nemzet. Nincs különbség.

11. És nem tanítja ki-ki az ő felebarátját és ki-ki az ő atyjafiát, mondván: Ismerd meg az Urat; mert mindnyájan megismernek engem, kicsinytől a nagyig.

Ebben a szövetségben élünk? Nem kell nekünk máshoz elmenni, és azt mondani: mondjál nekem valamit az Úrról. Hanem a Szent Szellem ott él benned. A hatalmas tanító, a tanítók tanítója. Te ismered az Urat saját magad, akkor ebben a szövetségben vagy, amelyet Isten Izraellel akart kötni. Miért? Mert! Mert! Ez egy jobb szövetség. Mi az a jobb? Mit jelent a jobb? Azt mondják sokan, hogy hát az már mind elmúlt. Nem, nem. Ez nem ezt jelenti. Nem.

Ha van egy 50 dolláros az egyik kezemben, és a másikban egy 100 dolláros, és megkérdezem tőled melyik a jobb a kettő közül? Tudod? Ne legyél vallásosan összezavarodott, és ne kezd el azt mondani, hogy: hááát, az attól függ. Nem, nem ez nem függ semmitől. Mindenkinek, akinek van egy kis józan esze, tudja, hogy a 100 dolláros jobb bármikor, a nap bármelyik órájában, mint az 50 dolláros. Miért? Azért, mert a 100-ban benne van az 50, plusz

 

A JOBB SZÖVETSÉG

Tehát milyen szövetségünk van nekünk? Ez jobb szövetség. Miért? Mert meg van benne minden, ami nekik volt, plusz, plusz! Jézus eljövetelével semmit sem vesztettünk. Plusz, meg van mindenünk, ami nekik volt. Plusz, plusz, plusz. Plusz benne van a nevünk az Élet Könyvében, plusz meg van a Jézusnak a neve, és az abban a névben lévő hatalom. Plusz, meg van a Szent Szellem, aki bennünk lakozik. Plusz, plusz, plusz.

Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy én vagyok Jahve Raffa. Ez hozzád tartozik még mindig. Nem kellene, hogy meglepetés érjen minket, amikor olvassuk az I. Péter 2,24-et az Újszövetségben, amely azt mondja, hogy az Ő sebeiben meggyógyultál. Az igazság az, hogy Jézus eljött, és megfizette az árat, amelyet Isten akkor megtett azokért az emberekért, az alapján, amit majd a jövőben meg akar majd tenni. Amiért az állati áldozatokat bemutatták, és amiért ezt évről évre, újra és újra meg kellett tenniük az azért volt, mert ezt az árat még nem fizették meg. Hanem csak az elő-árnyéka volt annak, akinek el kellett jönnie, és aki megfizeti majd ezt az árat, hogy azok az áldások, amelyeket akkor ők élveztek, azok a mieink lehessenek.

Az igazság az volt, hogy Isten úgymond, ilyen előleget adott a zsidóknak, az áldásokból. Az alapján tette ezt, amit az Úrnak meg kellett tennie a jövőben. De te és én most visszatekintünk a keresztre, és látjuk, ezt már elvégezték. Az árat már megfizették, és mindez hozzánk tartozik. Hányan hiszitek, hogy a gyógyulást, azt megvásárolták, megvették, és kifizették ugyanúgy, ahogy a bűnöknek az eltörlését. Ugyanúgy, ahogy a gyarapodást megvették, és kifizették, ahogy az elmédnek a békességét megvették, és kifizették. A győzelem az életednek minden területén meg van vásárolva, és ki van fizetve. Köszönjük Uram! Köszönjük Mester! Köszönjük Mester!

Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata számunkra a gyógyulás a mai nap folyamán, a gyógyulás szövetsége miatt. Most pedig rátérünk a 8. pontra.

 

ISTEN ÖRÖK NEVEI

8. pont: Nem fog sokáig tartani. Nagyon jelentős dolog. Biztosak vagyunk abban, hogy Isten akarata mindenki számára a gyógyulás. Istennek örök nevei miatt. Mondjad ki hangosan: Örök nevei Istennek.

Az egyiket épp az előbb olvastuk. Mi volt az? Én vagyok, Jahve Raffa. Én vagyok az, aki önmagától létezem, az önmagát fenntartó. Aki téged meggyógyítalak, aki téged visszaállítalak, helyrehozlak, és visszaállítalak a rendes, megfelelő állapotba. Hadd adjak párat ebből a többi nevéből Istennek. Ez nagyon izgalmas. Nem kell odalapoznotok, csak hallgassatok, mert nincs sok időnk már.

Az egyike az ilyen névnek: Jahve Jihre. Ismeritek ezt? Az I. Mózes 22,14-ben olvassuk. És annak a helynek a nevét, a Gondviselés Istenéről nevezte Ábrahám Jahve Jihrének, azért mondják ma is, az Úr hegyén a gondviselés. Ami azt jelenti, hogy Isten előre lát, és ellát. Bebiztosítja az ellátást. Isten az, a hatalmas önmagát fenntartó, önmagától létező, aki előre lát, és aztán bebiztosítja az ellátást. Ő az az Isten volt akkor, aki ellátást biztosított. És még ugyanolyan? Ugyanaz, az Isten? Hányan szeretitek azokat az Igéket, mint a Filippi 4,19?

Filippi 4,19. Az én Istenem betölti minden szükségeteket, az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban.

Ő még mindig Jahve Jihre? A hatalmas Én Vagyok? Biztos! Bizonyosan! Itt egy másik: Jahve Nisszi. A győzelmi zászló. Jahve Nisszi. A győzedelemnek a zászlaja. Igazából emlékeztet ez téged arra a képre, amikor a tengerészek bevettek valamilyen szárazföldet, és kiértek a szárazföldre és rátették azt a zászlót, miután legyőzték az ellenséget. És felteszed azt a zászlót, ami a győzelemnek a zászlaja. A II. Mózes könyvében azt írja az Ige:

2Mózes 17,15. És épített Mózes oltárt, és így nevezé azt: Jahve Nisszi. Az Úr az én zászlóm. Ő, a győzelem Istene volt. Ő, a győzelem Istene volt. Ő még mindig az? Megváltozott? Hányan emlékeztek olyan Igékre, mint az I. Korinthus? Az I. Korinthusi levélben, hogy: Köszönet Istennek, aki a győzedelmet adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztusban. Aki mindenkor…

2Korinthus 2,14. Hálát adunk Istennek azért, hogy mindenkor diadalra vezet minket a Krisztus Jézusban.

Ha Isten érted van, akkor ki lehet ellened? Több vagy, mint győztes! Ő még mindig ez az Isten? Ő még mindig Jahve Nisszi? Ő még mindig az Úr, a mi győzelmünk? Igen!

Itt van a következő: Jahve M’Kaddesh. Ez azt jelenti: Isten, aki megszentel, aki téged megtisztít. (A magyar Bibliában II. Mózes 31,13)

2Mózes 31,14.  …én vagyok az Úr, aki titeket megszentellek.

Ő volt az az Isten, aki téged szentté tett. Az az Isten, aki téged megtisztít, és megszentel téged. Tisztává tesz. És Ő még mindig az az Isten? Az Úr, az Újszövetségben, a Zsidó levélben olvassuk:

Zsidó 10,10. Amely akarattal szenteltettünk meg egyszer s mindenkorra, a Jézus Krisztus testének megáldozása által.

Az I. Korinthusi levélben olvassuk:

1Korinthus 1,30. Tőle vagytok pedig ti a Krisztus Jézusban, aki bölcsességül lett nékünk Istentől, és megigazulásul, szentségül és váltságul.

Vajon Krisztus a mi megszentelőnk, aki tisztává tesz minket? Ő még mindig az Úr, aki megtisztít minket, a mi tisztítónk, aki szentté tesz bennünket? Igen! Itt a következő. Unalmas ez már nektek, vagy még akartok többet? Jahve Salom. Az Úr, a mi békességünk.

Bírák 6,24. Épített ott Gedeon oltárt az Úrnak, és nevezé azt Jehova Salomnak, azaz: az Úr a békesség…

Ő volt az Úr, az ő békességük. Ő még mindig az Úr, a békesség? Az Úr a mi békességünk. Hányan emlékeztek a János 14,27-re? Jézus azt mondta: Az én békességemet hagyom néktek. Az én békességemet hagyom. Nem úgy, ahogy a világ adja. Ezért ne féljen a ti szívetek, ne rettegjen a ti szívetek, ne nyugtalankodjon.

Ő, még mindig Jahve Salom. Hányan hiszitek ezt? Hogyha valaki jönne hozzád, és azt mondaná, hogy: Ő volt Jahve Salom, de többé már nem az. Az már elmúlt. A hatalmas Én Vagyok – Ő van. Ugye? És millió év múlva Ő még mindig van. Soha nem fog megváltozni.

Jahve Cidkénu. Az Úr, a mi megigazulásunk. A Jeremiás Könyvében 23. fejezetének 6-os verse azt mondja. Tehát:

Jeremiás 23,6 …Jahve Cidkénu, az Úr a mi Megigazulásunk!

Ő még mindég a mi megigazulásunk? A II. Korinthus 5,21 azt mondja, hogy:

2Korinthus 5,21 Ő az, aki bűnt nem ismert, bűnné tétetett mi értünk, hogy mi Isten igazsága lehessünk Őbenne.

Ő, még mindég Jahve Cidkénu? Igen, az! Mi a helyzet, az Úr, a mi pásztorunkkal? Jahve Roi. A 23. Zsoltár 1. verse:

Zsoltár 23,1. Az Úr a mi pásztorunk, nem szűkölködünk…

Ő, még mindég az? Ő, még mindég a Jó Pásztor? A János 10-ben azt mondja, hogy: Én vagyok a jó pásztor, és én ismerem az én juhaimat, és az én juhaim hallják az én szómat, és ismernek engem.

Ő, még mindég Jahve Roi, a mi pásztorunk? Az Úr, a mi pásztorunk. Mi a helyzet Jahve Sammával? És azt mondod, hogy nagyon sok van belőlük. És mondom, hogy: igen, van, és én nagyon örülök mindegyiknek.

Az Úr jelen van, Jahve Samma. Az Úr ott van. Ő még mindég itt van velünk? Ő még mindig jelen van köztünk? Amikor az Úr azt mondta: veletek vagyok a világ végezetéig minden napon. Amikor ketten, hárman összegyűltök az Én nevemben, én ott vagyok közöttetek. Ott vagyok, jelen vagyok, az azt jelenti, én vagyok Jahve Samma. Ő, az volt az az Úr, aki jelen volt, de még mindég az az Úr, aki jelen van.

Még egy pár: a seregeknek az Istene. Istennek ugye hatalmas katonai ereje volt, hatalmas hadserege volt. Még mindig van ez Istennél, ez az erő? A Jelenések Könyvében olvassuk… A Jakab levél 5. fejezetében a 4-es versében az Ige Istent a Seregek Urának nevezi. Jahve Gimelo, Isten, aki visszafizet. Ez még mindég Jahve Samma, Jahve Cidkénu, Jahve Nisszi, és az összes szövetségi neve Istennek. Jahve Salom, Jahve M’Kaddesh, Jahve Jire, Jahve Nisszi, és azt akarod azzal nekem mondani, hogy ezek közül egyik is eltűnt volna? Hogy Jahve Raffa megváltozott volna? Ő az az Isten volt, aki minket meggyógyított?

De Ő, csak régen dolgozott ezen a részlegen, és most már nincs. Én nem fogok senkire sem hallgatni, aki nekem ilyet mond. Mert hogyha Ő valaha is az az Isten volt, az az Úr, aki téged meggyógyított, Ő még mindig az, és mindig is az az Isten lesz, az az Úr, aki téged meggyógyít. Mondotok-e erre egy Áment?

Meg vagyunk győződve, teljesen meg vagyunk győződve arról, hogy Isten akarata ez, és mindig is az volt, és mindig is az lesz, hogy mindenkit meggyógyítson a mai napon, mert Ő még mindég a hatalmas ÉN VAGYOK, aki soha nem változik meg. Ő még mindég az a hatalmas Jahve Raffa, az Úr, aki teljessé tesz téged. Dicsőség Istennek! Álljatok fel. Dicsőség Istennek!

Nagyon izgatottá válik a szívem ezzel kapcsolatban. Emeljétek fel a kezeteket, és imádjátok az Urat, a mi gyógyítónkat. Imádjuk az Urat, a mi gyógyítónkat! Imádunk Uram, dicsérünk! Halleluja, halleluja! Mindannyian ismeritek azt a dalt, hogy Én vagyok az Úr, a te gyógyítód.

Az Úr vagyok, aki téged meggyógyítalak! Ámen! 

 

 

Forrás: www.moorelife.org
Meghallgatható: www.bekevar.fw.hu > Hang-tanítások menüpontban
 BÉKEVÁR FŐOLDAL